Hoezo druk, druk, druk?

In zijn boek ‘nooit meer te druk’ omschrijft Tony Crabbe drukte als het jachtige altijd gespannen bezig zijn, met meerdere dingen tegelijk, waardoor we ons laten voortdrijven en overbelast raken. Met drukte bedoelt hij het altijd ‘aan’ staan, het voortdurend op je telefoon kijken en het van bezigheid naar bezigheid hollen. Drukte is te veel ballen in de lucht houden, het hebben van een overvolle agenda. Het is dwang, concentratieverlies en uitputting.

Tony geeft een vijftal redenen aan waarom we zo druk zijn:

Druk zijn is makkelijker
Er is moed voor nodig om minder te doen.
We laten onze dag bepalen door onze omgeving en onze inbox in plaats van dat we zelf over een planning nadenken. Het is gemakkelijker alleen maar te hoeven reageren.

Druk zijn is vermijding
Al die dingen die je telkens weer van plan bent te doen, dingen die je leven en je carrière een andere wending kunnen geven, zijn niet de makkelijkste dingen om te doen. Ons drukke bezig zijn verhult dat we werk aan het uitstellen zijn.

Druk zijn is een merk
Met druk zijn tonen we onze ambitie. Door onze omgeving te laten zien hoe druk we het hebben, laten we zien wat we waard zijn.

Druk zijn is een verslaving
Elke keer wanneer we onze e-mail checken komt er een kleine hoeveelheid van het stimulerende hormoon dopamine vrij. Het gebruik van online zoekmachines als Google stimuleert de productie van lichaamseigen opiaatachtige stoffen.

Druk zijn is wat anderen zijn
Hoe wij ons gedragen wordt in sterke mate bepaald door de sociale norm, door wat andere doen. Hoeveel mensen ken je die het niet druk hebben?
Onze bedrijvigheid is slechts deels ons eigen gedrag. Voor het overige deel is het kuddegedrag.

Druk zijn heeft voor mij een andere betekenis gekregen.
Waar ik eerst met enige trots kon delen dat ik ook erg druk was,
zie ik druk zijn nu als een gebrek aan respect. Het niet goed zorgen voor mijzelf en de ander. Het gevolg van niet durven of kunnen kiezen. Door druk te zijn verlies ik mijn aandacht en veerkracht.

Hoe druk ben jij?
Welke keuzes hebben bij jou tot deze drukte geleid?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s