School der dieren

.
.
.
Op een dag kwamen de dieren uit het bos bij elkaar:
“Wij moeten een school starten. Een school voor dieren om echt ‘Dier’ te kunnen worden.” En zij vroegen een klein groepje om een leerplan te maken voor de school.

De commissie ging meteen aan het werk. Het konijn stond erop dat “hardlopen” in het programma werd opgenomen. De torenvalk vond “kunstig vliegen” het belangrijkste. De karper maakte duidelijk dat “geruisloos zwemmen” er zeker bij moest en de eekhoorn maakte zich sterk voor het onderdeel “klimmen tegen de kaarsrechte stammen van torenhoge bomen”.

En zo werd een programma opgesteld. De school ging open. De schoolleiding zei dat de dieren alle vakken goed moesten doorlopen om echt ‘Dier’ te kunnen zijn.

Toen ging er iets fout.

Het konijn werd kampioen hardlopen. Geen dier kon zo snel wegsprinten als hij. De schoolleiding vond dat het voor het konijn belangrijk was, dat hij zich ook bekwaamde in het vliegen. Men zette hem op een hoge tak en zei: “Leer vliegen, konijn”.

Het arme dier sprong, tuimelde naar beneden, brak een achterpoot en viel een gat in zijn kop. Zo kwam het dat hij daarna voor het hardlopen niet meer dan een 6 kreeg. Voor vliegen kreeg hij een 3 omdat hij het toch maar had geprobeerd.

De schoolleiding was tevreden.

Met open mond zagen de dieren hoe de torenvalk zijn acrobatische kunsten in de lucht vertoonde. De schoolleiding merkte op, dat het voor een valk van grote waarde was als hij, net als het konijn, holen kon graven in de grond. De valk deed zijn uiterste best, brak echter zijn snavel en kneusde zijn vleugels. Waardoor hij nauwelijks nog vliegen kon. Zo verging het ook de andere dieren.

En wie haalde tenslotte de beste cijfers?
Dat was de kwal, die alle proeven redelijk wist te doorstaan.
Hij, werd tot beste van de klas uitgeroepen.

 

Bron: The animal school: the administration of the school curriculum with references to individual differences, by George H. Reavis (1938)

 

Waar ligt jouw talent?
Lukt het jou te doen waar je goed in bent?

.
.
.

..
.
.
.
.
.
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s