Hoe veerkrachtig ben jij?

.
.
.
Soms heb je het gevoel dat het allemaal niet opschiet. Dat je de weg kwijt bent. Veerkracht helpt je dan opnieuw te starten, toch de volgende stap te zetten.

Erwin Seydel beschrijft in zijn afscheidsrede als hoogleraar de volgende eigenschappen van mensen met veerkracht:

Ze accepteren feiten, situaties en gebeurtenissen die zij niet kunnen veranderen, ze aanvaarden hoe mensen zijn. Ze zijn vooral oplossingsgericht, beschikken over het vermogen om te improviseren en kijken niet achterom. Ze trekken lessen uit ervaringen en zoeken naar nieuwe effectieve acties. Veerkrachtige mensen communiceren effectief, stellen vragen, leggen gemakkelijk contacten met anderen die hen kunnen helpen nieuwe energie te krijgen en te zoeken naar oplossingen. Veerkrachtige mensen beschikken over persoonlijke effectiviteit, dat wil zeggen dat ze geloven in hun vermogen om bepaald gedrag met succes uit te voeren. Veerkrachtige mensen accepteren zich zelf en anderen zoals ze zijn, ze vinden vrede met zichzelf en met hun emoties. Veerkrachtige mensen zoeken naar een dieper begrip van de wereld om hen heen, hebben een helder levensdoel voor ogen en zijn gemotiveerd hun krachten in te zetten voor een betere samenleving.

Als basis voor veerkracht beschrijft Seydel de volgende zeven pijlers:

Accepteren van de feiten
Het op een integere manier zoeken naar de beste weg om een probleem onder ogen te zien.

Leren improviseren
Mensen die hebben leren improviseren, functioneren effectiever bij het oplossen van problemen of in situaties die zich onverwacht voordoen.

Het belang van betekenis
Mensen streven ernaar om de ongestructureerde en soms chaotische werkelijkheid te begrijpen of die op een voor hen zinvolle manier te beschrijven.

Communicatie
Kenmerken van communiceren die veerkracht versterken zijn:
Een heldere toekomstgerichte aansprekende visie die enthousiasmeert, inspireert en aansluit bij onze eigen gevoelens en behoeften. Weten waar je over spreekt en weten waar het om draait. Beseffen dat verschillende normen en waarden bestaan.

Emoties
Effectieve verandering wordt gevoed door de erkenning van emoties, bewustzijn van de ons zelf opgelegde grenzen, door geloofwaardigheid en vertrouwen, en door het delen van een gezamenlijke aansprekend toekomstbeeld.

Zelf-effectiviteit
Zelf-effectiviteit of persoonlijke effectiviteit verwijst naar de overtuiging van mensen in het eigen vermogen om bepaalde gedragingen met succes uit te voeren of bepaalde problemen effectief het hoofd te kunnen bieden.
Mensen met hoge-zelf-effectiviteitsopvattingen zijn sterk oplossings- en doelgericht, zelfs onder complexe omstandigheden

Zelf-transcedentie
Veerkracht groeit als je in staat bent om intense en emotionele ervaringen een samenhangende en aansprekende plek te geven in jouw levensverhaal en als je beseft dat je deel uitmaakt van een samenleving waarin we uiteindelijk van elkaar afhankelijk zijn.

.
.
Hoe is met jouw veerkracht?

Wat helpt jou veerkrachtiger te worden?

 

Bron: Veerkracht: Erwin Seydel
.
.


..
.

Een gedachte over “Hoe veerkrachtig ben jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s