Rust in uitvoering; meer voor elkaar krijgen door minder te werken

Tegenwoordig zien we stress en overwerk als iets wat geprezen moet worden, een teken van ernst en toewijding, maar zo kijken we er nog niet zo lang naar. Het staat lijnrecht tegenover de traditionele visie op hoe leiders en professionals zich onder druk dienen te gedragen. Gedurende het grootste deel van de geschiedenis moesten leiders een rustige ongehaaste uitstraling hebben.

In zijn boek ‘Rust in uitvoering’ beschrijft Alex Soojung-kim Pang hoe je meer voor elkaar kunt krijgen door minder te werken. Als je het druk hebt, is dat vaak geen handig middel om iets te bereiken, maar juist een obstakel. Bewuste rust helpt je bij het herkennen en vermijden van de val van het nutteloos bezig zijn en het zorgt ervoor dat je je concentreert op de dingen die echt belangrijk zijn.

Rust serieus nemen draagt er toe bij dat je een helderder kijk op je leven krijgt. Het helpt je keuzes te maken en op tijd nee te zeggen, zodat het ruimte overblijft voor de ja’s in jouw leven. Alex geeft in zijn boek inzichten en adviezen over hoe je door meer en anders te rusten meer voor elkaar krijgt. Hieronder vat ik zijn inzichten en adviezen kort samen.

 

Inzichten

  • Werk en rust zijn partners. Rust is essentieel voor goed werk. Musici van wereldniveau, Olympische atleten, schrijvers, ontwerpers en andere talentvolle en creatieve mensen wisselen dagelijkse periodes van intens werk en intense concentratie af met lange pauzes.
  • Rust is actief. Fysieke activiteit is rustgevender dan je zou verwachten en mentale rust actiever dan we beseffen.
  • Rust is een vaardigheid. Met een beetje inzet en begrip kun je leren om veel beter te worden in het vinden en genieten van rust.
  • Bewuste rust stimuleert en ondersteunt creativiteit.
  • We zijn gaan geloven dat prestaties op topniveau na tienduizend uur oefenen bereikt kunnen worden. Dat klopt niet. Topprestaties komen na tienduizend uur bewust oefenen, twaalfeneenhalf duizend uur bewust rusten en dertigduizend uur slaap.

 

Adviezen

  • Behandel werk en rust gelijkwaardig.
  • Maak ruimte voor rust.

 


..
.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s