One size fits all; de illusie van succes!

In zijn boek ‘De succes illusie’ komt succesonderzoeker Richard Engelfriet tot de conclusie dat trainers, goeroes en consultants je bedriegen waar je bij staat.

Hij heeft de meest gemaakte denkfouten van management goeroes op een rij gezet:

Denkfout 1. Kijk mij eens succesvol zijn
Management goeroes nemen hun eigen succes graag als voorbeeld en denken dat hun manier van denken voor iedereen werkt.

Denkfout 2. De klepel en de klok
Oorzaak en gevolg worden omgedraaid. Wie succes heeft zal wellicht posief denken. Ook zou het zo kunnen zijn dat succes ervoor zorgt dat je kunt kiezen waar je voor gaat. In dit geval leidt focus niet tot succes maar succes tot focus.

Denkfout 3. Achteruitjuichen
Als je succes achteraf verklaart heb je het verkeerde startpunt. We weten dan de uitslag al. Dat geeft het risico van speculatie. De enige manier om eerlijk vast te stellen of een bepaalde factor leidt tot succes, is om vooraf te stellen wat je wil onderzoeken en dat dan te testen. Als je er bijvoorbeeld van uitgaat dat visie leidt tot succes, zul je ook moeten nagaan of het inderdaad klopt dat bij hen die niet succesvol waren het aan visie ontbrak.

Denkfout 4. De slager zijn eigen vlees laten keuren
Bij het vaststellen van oorzaak en gevolg is het moeilijk om tot een objectieve conclusie te komen. Het gevaar dreigt dat eigen meningen feiten worden.

Denkfout 5. Ceteris Paribus
We kunnen het resultaat van onderzoek inzetten als de omstandigheden in de nieuwe situatie gelijk zijn aan de omstandigheden waarin het onderzoek heeft plaats gevonden. De wereld staat echter niet stil. Hierdoor zijn resultaten uit eerder onderzoek niet altijd opnieuw toepasbaar.

Denkfout 6. Er moet een methode te vinden zijn
Uit het feit dat er succesvolle mensen en organisaties bestaan blijkt niet automatisch dat er een succesvolle methode is om dat succes te bereiken.

Denkfout 7. Van visie naar tunnelvisie
Er is niets mis met het hebben van een visie, maar er is wel iets mis met net doen alsof die visie automatisch leidt tot succes.

Er bestaat geen ‘one size fits all’. Het geloof dat er een methode is die leidt tot succes versterkt het idee dat het leven maakbaar is als je je maar voldoende inspant en de juiste dingen doet.
Dit doet geen recht aan de werkelijkheid en aan een ieder die wel of geen ‘succes’ behaalt.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s