Stop met piekeren!

.
.
.
Tijdens de ontwikkeling van ons talent zijn er vele verleidingen die ons ophouden.
Piekeren is daar één van. Stoppen met piekeren helpt je verder op weg.

In het boek ‘Piekeren’ van Ad Kerkhof, worden verschillende oefeningen beschreven die je kunnen helpen het piekeren los te laten.

Afleiding zoeken:

Je kunt uit de cirkel van piekergedachten stappen door iets te doen wat afleiding geeft. Piekeren maakt ons passief. Zoek contact met anderen of ga actief met iets aan de slag. Ga sporten en bewegen, lees een goed boek.

Maak voor jezelf een lijstje met afleidende activiteiten.

Positief piekeren:

Vaak staan we alleen stil bij negatieve kanten en eigenschappen. Dat geeft een vervelend gevoel en zorgt ervoor dat we al snel weer in piekeren belanden.

Maak voor het positief piekeren de volgende zinnen af:

Ik ben goed in ……
Ik ben trots op ……

Herhaal dit regelmatig voor jezelf.

Misschien kost het eerst wat tijd om jouw goede eigenschappen onder woorden te brengen en is het even zoeken naar waar je trots op bent. Neem hier de tijd voor!

.
.
.
Als we willen stoppen met piekeren is het van belang om dagelijks een vaste tijd vrij te maken om aan de slag te gaan met piekeroefeningen.

Je kunt hier twee vaste tijdstippen op de dag voor kiezen waarbij je telkens een kwartier vrij maakt. Bijvoorbeeld in de ochtend en de avond. Als er op andere momenten piekergedachten naar boven komen stop je deze en verwijs je ze in gedachten naar de tijdstippen die je hier voor vrij gemaakt hebt. Mochten de gedachten terugkomen dan schrijf je ze op en ga je er op een later tijdstip op in.

.
.
.

..
.
.
.
.
.
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s