Stop met piekeren!

.
.
.
Tijdens de ontwikkeling van ons talent zijn er vele verleidingen die ons ophouden.
Piekeren is daar één van. Stoppen met piekeren helpt je verder op weg.

In het boek ‘Piekeren’ van Ad Kerkhof, worden verschillende oefeningen beschreven die je kunnen helpen het piekeren los te laten.

Afleiding zoeken:

Je kunt uit de cirkel van piekergedachten stappen door iets te doen wat afleiding geeft. Piekeren maakt ons passief. Zoek contact met anderen of ga actief met iets aan de slag. Ga sporten en bewegen, lees een goed boek.

Maak voor jezelf een lijstje met afleidende activiteiten.

Positief piekeren:

Vaak staan we alleen stil bij negatieve kanten en eigenschappen. Dat geeft een vervelend gevoel en zorgt ervoor dat we al snel weer in piekeren belanden.

Maak voor het positief piekeren de volgende zinnen af:

Ik ben goed in ……
Ik ben trots op ……

Herhaal dit regelmatig voor jezelf.

Misschien kost het eerst wat tijd om jouw goede eigenschappen onder woorden te brengen en is het even zoeken naar waar je trots op bent. Neem hier de tijd voor!

Als je wilt stoppen met piekeren is het van belang om dagelijks een vaste tijd vrij te maken om aan de slag te gaan met piekeroefeningen. Je kunt hier twee vaste tijdstippen op de dag voor kiezen waarbij je telkens een kwartier vrij maakt. Bijvoorbeeld in de ochtend of middag en de avond. Als er op andere momenten piekergedachten naar boven komen stop je deze en verwijs je ze in gedachten naar de tijdstippen die je hier voor vrij gemaakt hebt. Mochten de gedachten terugkomen dan schrijf je ze op en ga je er op een later tijdstip op in.

Piekerkwartier I Schrijfoefening: ochtend/middag

Begin met vijf minuten sterk piekeren.

Pak pen en papier. Neem een gebeurtenis uit het verleden waar je over piekert in gedachten. Beschrijf de gebeurtenis zo uitgebreid mogelijk in de tegenwoordige tijd, dus alsof het nu gebeurt. Schrijf op wat je precies allemaal zegt, wat de ander zegt of anderen zeggen? Wat voel en denk je daarbij? Het is belangrijk dat je de details die je je herinnert opschrijft, ook al lijken ze niet relevant. Bijvoorbeeld wat ruik je, wat hoor je, wat zie je op die plek (kleuren, voorwerpen e.d.), in welk jaargetijde speelt de gebeurtenis zich af?

Piekerkwartier II Vervolg schrijfoefening: avond

Begin met vijf minuten sterk piekeren.

Neem nu de gebeurtenis die je in het eerste piekerkwartier beschreven hebt, schrijf op wat je van jezelf vond in die situatie. Schrijf op wat je de volgende keer in zo’n situatie zou doen. Vraag jezelf af in hoeverre de situatie anders had kunnen verlopen, hoeveel controle had je werkelijk over de situatie? Probeer je de fouten die je volgens jezelf maakte te accepteren en daar lering uit te trekken. Trek een conclusie voor jezelf. Wat heb je geleerd? Hoe kun je ervoor zorgen dat de ‘fouten’ die je gemaakt hebt de volgende keer niet meer maakt? Wat kun je in de toekomst anders doen?

Tussendoor:
Wanneer er tussendoor piekergedachten opkomen stop deze gedachten en verwijs ze naar de tijdstippen die je hiervoor hebt vrij gemaakt. Als de gedachten toch terugkomen: schrijf ze op en ga er pas op een later tijdstip op in.

Bron: https://mneme.psy.vu.nl/stophetgetob

 

 

Lukt het jou te stoppen met piekeren?
Heb jij nog andere suggesties om het piekeren te stoppen?

.
.
.

..
.
.
.
.
.
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s