Focus!

.
.
.
Het is niet eerder voorgekomen dat mensen in zo weinig tijd zo veel voor elkaar konden krijgen. We zijn ook nooit eerder zo overladen geweest met werk en informatie, zo overspoeld met e-mails, stukken die we nog moeten lezen en dingen  ‘waar we nog even naar moeten kijken’, en ook nooit zo gestrest door de niet-aflatende eisen die deze tijd aan ons stelt.

In zijn boek Focus! adviseert Leo Babauta eerst te bepalen wat de essentie is en vervolgens alles te schrappen wat daar buiten valt. Dit geeft je de kans jouw leven te veranderen.

In eenvoudige stappen leert hij ons de kunst van een simpel leven. Het helpt ons leven te heroveren op onrust, ruis en het onnodige werk waarmee we onze dagen vullen.

De zes onderstaande principes helpen om minder te doen en meer te bereiken:


Stel grenzen

Door grenzen te stellen, moet je je wel beperken tot de essentie. Leer dus bij alles wat je doet grenzen aan te brengen. Zaken waarmee je zou kunnen beginnen zijn; e-mails, dagelijks terugkerende taken, het aantal projecten dat je op je bord hebt en de tijd die je met jouw telefoon, op internet of voor de TV doorbrengt. Grenzen stellen kun je doen door het aantal en de tijd die je besteed te beperken.


Bepaal wat de essentie is

De volgende vragen bij het bepalen van wat voor jou de essentie is: Welke dingen zijn voor jou belangrijk? Welke eigenschappen wil je hebben? Welke principes wil je in praktijk brengen? Wat zijn jouw doelen? Wat wil je in jouw leven bereiken? Waar houd je van? Met wie breng je graag tijd door? Wat doe je het liefst? Wat heeft het meeste effect op jouw leven of loopbaan? Wat heeft het grootste lange termijn effect? Wat zijn jouw echte behoeften en wat zijn slechts dingen die je graag wilt? Meestal lukt het niet gelijk om tot de essentie te komen. Je kunt hier later opnieuw naar kijken.


Vereenvoudig

Als je eenmaal hebt vastgesteld wat voor jou essentieel is, hoef je alleen nog maar te verwijderen wat niet essentieel is. In een takenlijst kun je zo aangeven wat de belangrijkste dingen zijn die daar op staan. Daarna kun je kijken welke taken je gaat schrappen. Een deel kun je delegeren en een deel kun je later doen. Vereenvoudigen betekent dat je vaker ‘nee’ zult zeggen wat niet altijd eenvoudig is.

Focus

Focus houdt in dat je je op jouw belangrijkste doel richt. Doe niet aan multitasking maar, maar concentreer je op de taak die je onderhanden hebt.
Leer nieuwe gewoonten aan

Duurzame verbeteringen zijn te realiseren door nieuwe gewoonten aan te leren. Richt je steeds gedurende een maand op één nieuwe gewoonte. Maak hiervoor een plan en deel het met anderen. Sta stil bij het resultaat dat je behaalt.

Begin klein

Voor nieuwe gewoonten stapsgewijs in om zeker te zijn van resultaat.

.
.
.

..
.
.
.
.
.
.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s