Hoeveel tijd besteed jij aan de dingen die er echt toe doen?

.
.
.
Dagelijks maken we keuzes in de manier waarop wij onze tijd investeren. Vaak doen we dit onbewust. De kans is groot dat we ongemerkt veel tijd besteden aan zaken die urgent zijn maar niet belangrijk. Hierdoor komen de dingen die er echt toe doen niet voldoende aan bod.

Covey’s ‘time-management-matrix’ helpt je prioriteiten te stellen en keuzes te maken in alle zaken die zich aan jou opdringen.
.
.
covey
.
.

.Kwadrant 1: Belangrijk en urgent

Dit is het kwadrant van branden blussen: het oplossen van allerlei acute problemen, klachten, projecten met een deadline op korte termijn. Doe dit alleen als het echt niet kan wachten.

Kwadrant 2: Belangrijk maar niet urgent

Dit is het belangrijkste kwadrant. Hier ligt de basis voor succes. Misschien valt het je niet mee om genoeg ruimte voor dit kwadrant te vinden, maar het is echt heel belangrijk. In dit kwadrant plan en verbeter je, hier is ruimte voor ontwikkeling en kansen.

Kwadrant 3: Onbelangrijk en urgent

In dit kwadrant ben je de branden van anderen aan het blussen. Iemand anders verwacht dat jij zijn problemen oplost. Of je wordt om de haverklap gestoord of gebeld of gemaild over onbelangrijke zaken. Als je niet oppast krijg jij allerlei extra (voor jou onbelangrijke) taken die je eigenlijk niet wilt.

Kwadrant 4: Onbelangrijk en niet urgent

Dit kwadrant moet je zoveel mogelijk vermijden. Hier doe je onnodige dingen: overmatig internetten, spelletjes doen en tv kijken bijvoorbeeld. Dit zou je het ‘vluchtkwadrant’ kunnen noemen. Als je geen zin hebt in je werk of geen duidelijke doelen hebt is het zeer verleidelijk om met allerlei kwadrant 4 dingen bezig te gaan.
.
.
Het is de kunst zo veel mogelijk dat te doen dat van belang is en niet direct urgent.
Alle andere kwadranten leveren een veel kleinere bijdrage
aan de resultaten die op de lange termijn gewenst zijn.
.
.
Hoe veel tijd besteed jij aan de dingen die er echt toe doen?
.
.
.

..
.
.
.
.
.
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s