De kracht van Nee!

.
.
Jouw lijst met verplichtingen is niet vanzelf zo lang geworden. Deze verplichtingen zijn een voor een in je leven gekomen omdat jij dat toeliet. Iemand deed je een verzoek en jij zei steeds weer ‘ja’.

In zijn boek ‘Focus’ geeft Leo Babauta de volgende tips voor wie het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen:

Wees waakzaam
Leer verzoeken herkennen voor wat ze zijn: aanslagen op je zeer beperkte tijd, die je liever besteedt aan dingen die belangrijk voor je zijn.

Kijk naar je shortlist
Is het verzoek in overeenstemming met de vier of vijf prioriteiten die op je shortlist staan? Zo niet dan is de verplichting niet essentieel. Laat hem niet in je leven toe.

Wees eerlijk
Zeg tegen de betrokkene dat je het aantal verplichtingen in je leven wil terug brengen omdat het er te veel zijn. Zeg dat je probeert te focussen en dat je momenteel geen nieuwe verplichtingen kunt aangaan. Waarschijnlijk zal hij of zij het wel begrijpen. Zo niet, dan weet je dat je in ieder geval doet wat voor jou het best is.

Wees standvastig
Zeg: ‘Het kan nu gewoon niet’, en maak duidelijk dat je niet openstaat voor onderhandelingen en dat je je niet laat overhalen. Als je niet duidelijk genoeg bent, kan het zijn dat de ander je onder druk zet totdat je zwicht.

Ik zou willen dat ik het kon doen
Zeg eerlijk tegen degene die je iets vraagt: ‘Ik zou willen dat ik het kon doen, maar ik heb er nu helaas geen tijd voor’. Hiermee erken je het verzoek van de ander, maar het maakt ook duidelijk dat je de verplichting niet op je kunt nemen.

Heb geen spijt
Maak je niet druk; ook als de ander volhoudt dat je onmisbaar bent voor dit project vindt hij of zij wel iemand anders die het kan doen. Hoewel het verleidelijk is om je schuldig te voelen omdat je iets belangrijks hebt verpest voor iemand om wie je geeft, is dat nergens voor nodig. Die ander krijgt het zonder jou ook wel voor elkaar.
.
.
.

Lukt het jou op tijd ‘Nee’ te zeggen
om ruimte te maken voor het ‘JA’ in jouw leven?
.
.


..
.
.
.
.
.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s