Hoe doorbreek je patronen?

.
.
In zijn boek ”Ping’ waar goede ideeën vandaan komen’ beschrijft Bas Kast de samenhang tussen mentale schema’s en het vasthouden aan  bestaande patronen.

Mentale schema’s
Als we een restaurant binnengaan, wordt bij ons een soort automatische piloot ingeschakeld: we zien een buffet, tafels en stoelen, en door deze impressies worden in onze hersenen de wijdvertakte ‘restaurant-netwerken’ geactiveerd die ons helpen om in ‘restaurant’-situaties onmiddelijk onze weg te vinden. Deze netwerken in ons hoofd noemt men mentale modellen, prototypen of ‘schema’s’.

Voor vrijwel elke situatie waarin we meer dan eens terechtkomen, bouwen onze hersenen een schema op dat ons in de toekomst helpt die situatie te overzien en ons helpt in deze situatie te handelen.

De inzet van mentale schema’s stuit pas op grenzen wanneer de situatie waarin we terecht komen niet gebruikelijk is, maar ongewoon, wanneer ze nieuw is. Als er voor de inschatting en verwerking ervan geen mentaal schema bestaat ontstaat de behoefte aan creativiteit.

Creativiteit
Creativiteit wordt bevordert door de hersenen met iets ongewoons te confronteren. In ongewone omgevingen ervaart het brein dat het met zijn gebruikelijke mentale schema’s niet veel kan beginnen. Patronen worden doorbroken en er ontstaan nieuwe alternatieven.

Boterham met hagelslag
Het gebruikelijke schema voor een boterham met hagelslag: neem een snee brood, smeer er boter op en bestrooi het dan met hagelslag. Een inbreuk op dit mentale schema is: eerst hagelslag op een bord strooien, dan het brood met boter besmeren en de beboterde boterham ten slotte in de hagelslag dopen.

Onderzoek wijst uit dat in ongewone situaties waarin mentale schema’s aan het wankelen worden gebracht er ruimte ontstaat voor meer creativiteit in het denken. Patronen kunnen hier vervolgens worden doorbroken.

Laat je verrassen en verbazen, het maakt jouw denken flexibeler en helpt je patronen te doorbreken.
.
.

Ben jij je bewust van jouw schema’s?
Lukt het jou deze schema’s waar nodig te doorbreken?

.
.

..
.
.
.
.
.
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s