Hoe behoud je talent?

.
.
In zijn boek ‘Agile talent’ beschrijft Ralf Knegtmans enkele ingrediënten om talent te boeien en te binden.

De volgende elementen zijn belangrijk om talent te behouden:

Laat talent eerst goed landen
Zorg ervoor dat mensen over de juiste middelen kunnen beschikken, help informele netwerken te ontsluiten en geef inzicht in de bedrijfscultuur.

Boeien is beter dan binden
Creëer een klimaat waarin creativiteit, flexibiliteit, autonomie en innovatie gestimuleerd wordt. Een cultuur waarin je fouten mag maken en waarin nieuwe ideeën met open armen worden ontvangen

Stel mensen boven protocollen
Mensen zijn individuele wezens met sterk variërende persoonlijke drijfveren en een eigen persoonlijkheidsstructuur. Smaken en voorkeuren verschillen. Zorg dus voor individueel maatwerk, evalueer regelmatig en stel continu je koers bij.

Evalueer regelmatig op individuele basis
In plaats van aannames te doen over wat zal werken, is het verstandiger op regelmatige basis te evalueren hoe het talent geïnspireerd wordt. Vraag het gewoon!

Vergelijk de waarden van het bedrijf met de individuele drijfveren
Bekijk de dominante kernwaarden en drijfveren van het individu en vergelijk ze met de kernwaarden van het bedrijf. Als ze grotendeels overeenkomen, zal de kans dat iemand geïnspireerd met zijn werk bezig is toenemen.

Bied uitdagende projecten
Het is verleidelijk om iemand te selecteren die alle facetten van een functie beheerst, dit kan een ‘recept voor mislukking’ zijn bij het aantrekken van talent. Veel talenten worden juist gemotiveerd door leren, grenzen verleggen en het werken aan projecten die nieuwe elementen bevatten. Wanneer je talenten projecten laat doen die ze met moeite nog net aankunnen, zullen ze niet alleen een veel steilere leercurve laten zien, maar het ook meer naar hun zin hebben. Laat talent werken met andere mensen van wie ze veel kunnen leren.

Laat ze meedenken over de strategie en stuur op resultaat
Betrek talent bij het wát en geef ze een grote mate vrijheid bij het hóé: uitdagen op inhoud, vrijheid geven bij uitvoering.

Ga na hoe ze zich voelen
Behoeftes van medewerkers veranderen. Recent onder zoek van de Intelligence Group (2014) toont aan dat 64% van de millennials aangeeft dat ze liever minder geld verdienen met een baan die ze gelukkig maakt, dan meer geld met een baan waar ze ongelukkig van worden. Doe geen aannames en check regelmatig hoe het gaat.

Doe alles om ze te houden, maar wees niet krampachtig als ze toch gaan
Zelfs als je alles doet om talent te behouden, vertrekt talent soms. Het is verstandig dan niet verongelijkt te zijn, maar heel goed naar ze te luisteren.
Een alternatief voor het behoud van personeel is het gedeeltelijk behoud. Steeds vaker combineren mensen meerdere activiteiten en arbeidscontracten.

.
.

..
.
.
.
.
.
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s