Manage je energie, niet je tijd!

.
.
Door het constante gevoel geen tijd te hebben gaan we ervan uit dat we geen andere keus hebben dan het volproppen van onze agenda. Maar een goede tijdsindeling biedt nog geen garantie dat we voldoende energie hebben om ons werk naar behoren uit te voeren.

In hun boek ‘Altijd scherp’ beschrijven Jim Loehr en Tony Schwartz dat prestaties, gezondheid en geluk zijn gebaseerd op kundig energiebeheer.

Al onze gedachten, emoties en gedragingen hebben consequenties voor onze energiereserves, in positieve of negatieve zin. De ultieme maatstaf voor ons leven is niet hoelang we op deze planeet vertoeven, maar hoeveel energie we investeren in de tijd die ons gegeven is.

In het schema hieronder is de dynamiek van energie beschreven, van weinig naar veel en van negatief naar positief. Hoe giftiger en onaangenamer je energie, hoe minder efficiënt die werkt; hoe positiever en aangenamer, hoe efficiënter.

.
.

IMG_0283

.
.

De uitdaging van optimaal presteren is het effectiever managen van je energie bij alles wat nodig is om je doelen te behalen. Dit proces leunt op vier onderstaande principes.

Optimaal presteren vereist het aanboren van vier verschillende, maar gerelateerde vormen van energie: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Aangezien onze energiereserves afnemen bij zowel over- als onderbenutting, moeten we het verbruiken van energie afwisselen met het aanvullen van energie.

Om onze reserves op te bouwen moeten we onze grenzen overschrijden en op dezelfde systematische manier trainen als topsporters. Stress is niet de vijand in ons leven. Vreemd genoeg is stress juist nodig voor groei. Elke vorm van stress die tot ongemak leidt, heeft de potentie om onze (fysieke, mentale, emotionele of spirituele) capaciteit te vergroten, zolang de stress maar gevolgd wordt door voldoende herstel.

Specifieke gewoontes voor energiebeheer zijn essentieel voor blijvende topprestaties.
.
.

Hoe houd jij jouw energie op peil?
.
.


..
.
.
.
.
.
.

Plaats een reactie