Positief denken; geen voorwaarde geluk!

In zijn boek ‘Tegengif’ beschrijft Oliver Burkeman dat als we nu eens niet meer zo hard ons best zouden doen om gelukkig te worden, we best eens een leuk leven kunnen hebben.

Oliver betoogt dat we in een valkuil zitten. Doordat we krampachtig proberen gelukkig te worden, bereiken we juist het tegenovergestelde. Hij laat ons een alternatief pad naar succes en geluk zien. Daarbij is het belangrijk mislukkingen, pessimisme, onzekerheid en twijfel niet angstvallig uit ons leven te bannen, maar juist toe te laten.

Positief denken kan ons geluk in de weg staan. Wanneer je hebt besloten om ‘positief te denken’ moet je jezelf voortdurend controleren op negatieve gedachten, dat is de enige manier om na te gaan of je slaagt in deze taak. Juist dat controleren vestigt de aandacht op de aanwezigheid van negatieve gedachten. Erger nog, als de negatieve gedachten de overhand krijgen, kan dat tot een negatieve spiraal leiden.

Een van de grootste vijanden van menselijk geluk is ‘hedonistische adaptatie’: de voorspelbare, frusterende manier waarop elke nieuw verworven bron van genot al heel snel naar de achtergrond van ons leven verdwijnt, of het nu om iets kleins gaat als een nieuw electronisch speeltje, of iets belangrijks als een huwelijk.

We raken eraan gewend en dan geeft het niet langer zoveel plezier. Daaruit volgt logischerwijs dat dit gewenningsproces wordt omgedraaid als we onszelf er maar regelmatig aan herinneren dat we iets waarvan we genieten kunnen verliezen, en dat we uiteindelijk al die dingen zullen verliezen zodra de dood ons inhaalt. De gedachte dat je iets wat je belangrijk vindt kunt verliezen, brengt het van de achtergrond weer midden op het toneel, waar het opnieuw geluk kan geven.

Lukt het jou gelukkig te zijn, zonder positief te hoeven denken?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s