Aan de slag met talent? Ontwikkel je brein!

In zijn boek ‘The Talent Code’ beschrijft Daniel Coyle hoe de ontwikkeling van ons brein de basis vormt van talentontwikkeling.

Voor zijn onderzoek bezocht Coyle verschillende voorbeelden van kweekvijvers van talent; De tennisbanen van Spartak Tennis Club in Moskou, de voetbalvelden in São Paolo, een muziekstudio in Dallas, een school in San Jose, een baseballveld op Curaçao en een muziekacademie in New York. Hij beschrijft dat het mechanisme van myelinevorming, dat de basis vormt van het leerproces, op deze plaatsen optimaal wordt benut.

Dit mechanisme werkt als volgt: als je een bepaalde vaardigheid oefent, trigger je daarmee een specifiek neuronaal circuit. Vervolgens worden de neuronen in dit circuit voorzien van isolatiemateriaal – ook wel myeline genoemd – dat ervoor zorgt dat de geleiding van elektrische impulsen, die door deze neuronen verplaatst worden, vele malen sneller gaat. Daardoor kun je bijvoorbeeld signalen, afkomstig van de hersenen, sneller doorsturen naar je spieren. Deze spieren zorgen er uiteindelijk voor dat een voetballer of een violist zeer snelle en complexe bewegingen kan maken. Myeline zorgt er dus voor dat het neuronale circuit, dat verantwoordelijk is voor een specifieke vaardigheid, nog sneller en beter kan functioneren.

‘Skill is insulation that wraps neural circuits and grows according to certain signals’.

Om de myeline aanmaak optimaal te laten verlopen, moet er volgens Daniel Coyle sprake zijn van een combinatie van motivatie en intensief oefenen.
Intensief oefenen betekent oefening mét toewijding waarbij onderstaande drie regels gelden: Ten eerste dient een vaardigheid opgedeeld te worden in cruciale stappen, zodat de neuronale circuits die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van deze ‘chunks’, optimaal getriggerd kunnen worden. Ten tweede is herhaling ontzettend belangrijk. Hoe vaker het specifieke neuronale circuit getriggerd wordt, des te meer myeline er omheen gewikkeld wordt. Vervolgens kan dit proces van intensief oefenen versneld worden door het proces van ‘ignition’: een (vaak kortstondige) trigger waardoor je de passie en het geloof krijgt dat je iets wil én kan bereiken.

De processen van intensief oefenen en ‘ignition’ kunnen bespoedigd worden door middel van master coaching: Master coaches (of docenten, trainers, mentoren) hebben zeer veel taakspecifieke kennis waarmee ze zich onderscheiden van andere coaches en waarmee ze zeer creatief en effectief kunnen reageren op de ondernemingen van hun pupillen. Ze zijn zeer perceptief, dat wil zeggen dat ze zeer goed in staat zijn om met hun zintuigen informatie op te vangen. Tenslotte zijn ze zeer goed in staat om in korte zinnen, levendige en kwalitatief hoogwaardige feedback te geven.

Hoe staat het met de ontwikkeling van jouw brein?
Lukt het je motivatie te koppelen aan intensief oefenen en steeds opnieuw herhalen?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s