Verander binnendoor en buitenom

In haar boek ‘Olifanten paadjes’ beschrijft An Kramer slimme, alternatieve paden die mensen maken naast de bestaande officiële wegen. Ze zijn efficiënter dan de bedachte structuur en iedereen maakt er zonder aarzeling gebruik van.

An kramer moedigt aan meer oog te krijgen voor de informele organisatie en deze in te zetten voor het aanpakken van complexe verandervragen.

Wat is hiervoor nodig?

Verander je mindset
Als je een organisatie ziet als samenstel van verschillende bewegelijke informele netwerken, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor omgaan met verandering. Wees nieuwsgierig naar wat anderen beweegt, wat hen motiveert en welke alternatieven ze bedenken en in gang zetten.

Onderzoek de informele netwerken
De makkelijkste manier om inzicht te krijgen op de informele netwerken binnen en rond de organisatie is te onderzoeken van welke informele netwerken je zelf deel uitmaakt. Hoe zijn jouw verbindingen? Liggen deze vooral binnen of buiten de organisatie? Hoe is de samenstelling van het informele netwerk: is het gelijkvormig of juist divers? Wat is de visie en de geschiedenis van het netwerk? Hoe verhouden ze zich tot de omgeving en wie zijn de sleutelfiguren?

Sta open voor meerdere waarheden
Net zoals jij jouw netwerken hebt, hebben anderen dat in en buiten de organisatie ook. Voor deze netwerken kun je dezelfde stappen volgen. Doordat je zelf deel uitmaakt van informele netwerken is jouw perspectief altijd gekleurd. Het is zinvol andere vragen hun beelden en verbindingen te delen.

Open afgesloten netwerken
In bestaande informele netwerken zoeken mensen in eerste instantie soortgenoten op. Door daadwerkelijk samen te werken met mensen uit een ander informeel netwerk met een andere visie en aanpak, wordt je gedwongen om ook zelf anders te gaan kijken en anders te acteren. Daardoor ontstaat al doende een nieuwe verbinding en openen de verschillende informele netwerken zich. De kunst is om dat duurzaam te maken.

Gebruik de kracht van transparantie
Informele netwerken sluiten anderen uit, dat maakt hun bestaan mogelijk. Transparantie is het belangrijkste tegengif tegen uitsluiting. Bij transparantie gaat het om in bredere kring delen van ervaringen, inzichten en vragen. Je kunt transparantie niet afdwingen maar wel faciliteren.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s