Weerbaarheid voor zorgprofessionals

Sommige mensen zijn van nature weerbaar en hebben weerbaarheid met de paplepel ingegoten gekregen. Een groot aantal mensen echter, zal moeten leren om  zich weerbaarder te gedragen.

In haar boek ‘Weerbaarheid voor zorgprofessionals’ uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum geeft Ingrid van Wezel (2015) aan waarom het voor zorgprofessionals soms moeilijk is deze weerbaarheid te tonen.

Zij schrijft: ‘In de zorg zijn mensen afhankelijk van je en daardoor is het soms lastig om assertief en empathisch tegelijk te zijn. Veel professionals in de zorg willen anderen mensen helpen omdat zij bijvoorbeeld zelf veel meegemaakt hebben in hun leven. Een aantal van hen heeft niet geleerd om op een effectieve manier voor zichzelf op te komen. Ze willen aardig gevonden worden en doen hun best om te zorgen dat iedereen hen ook aardig vindt. Daardoor is het soms moeilijk om voor jezelf op te komen als iemand onaardig tegen je doet of grensoverschrijdend gedrag vertoont’.

‘Op het moment dat cliënten of collega’s jouw grens over gaan, zul je voor je zelf op moeten komen. En dat op zo’n manier dat de werkverhoudingen niet verstoord worden’.

‘Als individuele medewerker heb je een rol in het aanspreken van mensen op ongewenst gedrag. Daarnaast is het belangrijk dat je gesteund wordt door je team, leidinggevende(n) en de instelling. Je hoeft het niet alleen te kunnen’.

‘Jouw weerbaarheid wordt op de proef gesteld als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.  Je kunt hierbij denken aan pesten, agressie, discriminatie en seksuele intimidatie’.

Het  herkennen en bespreekbaar te maken van grensoverschrijdend gedrag en het waar nodig zoeken van ondersteuning en hulp draagt bij aan het behouden van jouw vitaliteit en werkplezier.

In haar boek gaat Ingrid van Wezel dieper op bovenstaande thema’s in.

Hoe weerbaar ben jij?
Lukt het jou grensoverschrijdend gedrag te herkennen en bespreekbaar te maken?


..
.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s