Wat motiveert jou?

In het boek ‘Drive; de verrassende waarheid over wat ons motiveert’ (2010) uitgegeven door Business Contact beschrijft Daniel Pink het geheim van goed presteren en van plezier en zin in je leven en werk. ‘De diepe wens is om je eigen leven te bepalen, nieuwe dingen te leren en bij te dragen aan zinvolle zaken’.

Drijfveren
‘Mensen hebben een biologische drijfveer die gericht is op honger, dorst en seks. We hebben ook een andere , al lang bekende drijfveer: we reageren op beloningen en straffen in onze omgeving. Halverwege de twintigste eeuw ontdekten een paar wetenschappers dat mensen ook een derde drijfveer hebben, door sommigen ‘intrinsieke motivatie’ genoemd’.

Kloof tussen weten en doen
Daniel Pink laat in zijn boek een kloof zien tussen wat de wetenschap weet en wat we doen. Dat wat altijd voor waar werd aangenomen klopt niet: de oude manier van belonen en straffen werkt niet meer voor de meeste taken die we uitvoeren. ‘Het gevolg van verkeerd belonen is dat mensen slechtere kwaliteit leveren en minder betrokken zijn bij wat ze doen’.

Belonen en bestraffen
Belonen en bestraffen kunnen effectief zijn bij op regels gebaseerde, routinematige taken, omdat daar weinig intrinsieke motivatie te ondermijnen valt en niet veel creativiteit kan worden vernietigd. In het geval van niet-routinematige, meer creatieve taken zijn beloningen gevaarlijker.

Autonomie, meesterschap en zingeving
Autonomie is het verlangen de regie te voeren over ons eigen leven. Meesterschap de drang steeds beter te worden in iets wat ertoe doet. Zingeving is de behoefe om te doen wat we doen in dienst van iets groters dan onszelf.

Pink beschrijft dat aandacht voor autonomie, meesterschap en zingeving intrinsieke motivatie ondersteunt. Het leidt tot betere prestaties, een betere gezondheid en een beter algeheel welbevinden.

Welke waarde hecht jij aan autonomie, meesterschap en zingeving?
Wat motiveert jou?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s