Stop met najagen. Laat je verrassen!

Dat we puzzels als sudoku’s leuk vinden is ten dele omdat het doel duidelijk is, omdat er een beste manier is om dat doel te bereiken en omdat we weten wanneer we het doel hebben bereikt.

Als doelen duidelijk en simpel zijn en beleid en implementatie gemakkelijk te onderscheiden, als de interactie met anderen beperkt en voorspelbaar is, als we vertrouwen hebben in ons vermogen om de beschikbare opties en de risico’s ten aanzien van onze doelen te specificeren, als we de systemen waar we mee te maken krijgen goed begrijpen en als we vertrouwen hebben in onze analyses, dan kan onze aanpak direct zijn.

De meeste problemen zijn minder duidelijke omschreven. Doelen kunnen vooraf niet volledig worden opgedeeld in specifieke stappen en acties. Goede probleemoplossing en besluitvorming zijn indirect omdat we in het proces van problemen oplossen van alles bijleren over de beoogde doelen en hoe deze te behalen.

In zijn boek ‘De omweg naar succes; waarom je geluk niet moet najagen en Bill Gates nooit rijk wilde worden’ (2010)  uitgegeven door Business Contact, beschrijft John Kay dat je vaak het beste resultaat boekt als je je laat leiden door wat je op je pad tegenkomt, daarop reageert en je laat verrassen met waar je uitkomt, en niet direct afstevent op een vooropgezet doel.

‘Als we problemen indirect oplossen gebruiken we een aanpak van herhaling en aanpassing. We maken onze keuzes uit een beperkt aantal opties. Onze kennis van de relevante informatie, en van welke informatie relevant is, is onvolledig. Verschillende mensen zullen in dezelfde situatie tot verschillende oordelen komen, niet alleen omdat ze verschillende doelen hebben, maar ook omdat ze verschillende opties zien, verschillende informatie selecteren en die informatie verschillend beoordelen: en zelfs achteraf zal het vaak niet mogelijk zijn om te zeggen wie er gelijk had en wie niet. In een onzekere wereld leidt een goede beslissing niet noodzakelijkerwijs tot een goed resultaat, en betekent een goed resultaat niet altijd dat er een goede beslissing is genomen of dat de betrokkene een goede besluitvormer is’.

 

Durf jij je te laten verrassen door wat je op je pad tegenkomt?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s