Geluk? Neem afscheid van illusies en blinde vlekken!

Mo Gawdat, auteur van het boek ‘De logica van geluk; ontdek de formule’ (2017) uitgegeven door Uitgeverij Brandt te Amsterdam, beschrijft in zijn boek de volgende formule voor Geluk:

Geluk = Jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven –   Jouw verwachtingen van het leven.

‘De meeste pogingen de Geluksformule op te lossen mislukken omdat we illusies gebruiken als input. We zijn niet in staat de wereld te zien zoals die is.
Als we door de illusies heen prikken valt er een last van onze schouders, wordt ons zicht helder en komt geluk vaker om de hoek kijken’.

Hieronder vind je zes illusies en zeven blinde vlekken die ons zicht vertroebelen:

Illusies

Wij zijn onze gedachten
Wij zijn ons lichaam
We kunnen iets zeker weten
Naast nu bestaat er een toekomst en een verleden
We hebben controle op onze resultaten
Voorkomen van angst beschermt ons tegen angst

Blinde vlekken

Filters
‘Het beeld van hoe wij de wereld zien is altijd incompleet omdat ons brein delen van de waarheid weglaat zodat het zich kan richten op zijn prioriteiten’.
Aannames
‘Het brein heeft een samenhangende en begrijpelijke hoeveelheid informatie nodig om besluiten te nemen. Na het uitfilteren van de meeste waarheid, doet het brein aannames over de informatie die mist’.
Voorspellingen
‘Ons brein produceert aannames om gaten te dichten. De toekomst is het grootste gat. We weten niet wat gaat komen. Het brein vult deze gaten op met voorspellingen’.
Herinneringen
‘Ons brein vermengt onze waarneming met onze herinneringen. Zo scheppen we een groter beeld, gekleurd door het verleden’.
Oordelen
‘Herinneringen blazen de werkelijkheid op met een reeks gebeurtenissen uit het verleden. Oordelen komen ook uit het verleden, maar zijn nog krachtiger. Ze nemen de vorm aan van een label, maar er zit geen specifieke gebeurtenis aan vast. Ons brein oordeelt en beoordeelt alles en maakt er korte codes van door alle context en details weg te laten. Het gebruikt die oordelen om snelle beslissingen te nemen, maar het brein is niet nauwkeurig’.
Emoties
‘Emoties maken ons menselijk, als we ze mixen met logica, kleuren ze ons oordeel. We zijn vaak niet zo rationeel als we denken. Veel daden komen voort uit onze emoties’.
Overdrijving
‘Ons brein heeft de neiging te overdrijven om onze aandacht te trekken. De overdrijving misleidt ons. Als iets negatiefs wordt uitvergroot maken wij ons zorgen hoewel er statistisch gezien geen enkele reden voor is. We houden ons mentaal bezig met vliegtuigongelukken, aanvallen van haaien of aanslagen, terwijl dagelijkse ongelukken in onze omgeving veel gevaarlijker zijn en ongezien blijven.

Tenslotte omschrijft Mo Gawdat onderstaande vijf waarheden die je helpen koers te houden bij onverwachte wendingen in jouw leven.

Waarheden

Hier en nu
‘Het hele leven is hier en nu. Waarom leven we dan vooral in het daar en toen? Waarom leven we in ons hoofd buiten het huidige moment? Waarom gaan we volledig op in de gedachte-illusie en zijn we ongevoelig voor de schoonheid om ons heen? Waarom doe we ons zelf pijn, door niet in het hier en nu te leven?
Omdat we zo getraind zijn’.
Verandering
‘Verandering is echt. Het enige wat je nauwkeurig kan voorspellen is dat alles morgen anders zal zijn’.
Liefde
‘Er bestaat geen geluk zonder liefde. Terwijl voorwaardelijke liefde vaak lijden betekent, brengt echte liefde blijvend geluk. Onvoorwaardelijke liefde is echt. Het is de enige emotie die niet gegenereerd is door een gedachte in je hoofd’.
Dood
‘Of we nu willen of niet: de dood heeft al een afspraak met jou en mij. We weten alleen niet wanneer. Dat is misschien waarom we zo kunnen genieten van het leven’.
Ontwerp
‘Wij lijden veel omdat we niet blij zijn met het ontwerp. Wij mensen stellen, in tegenstelling tot de machines die we maken, het ontwerp steeds ter discussie. We vinden dat het beter had moeten zijn’.

‘Het leven heeft zo zijn spelregels. Die te accepteren in plaats van te hopen dat ze anders zouden zijn kan je brengen waar je wilt zijn’.

Ben jij je bewust van de illusies en blinde vlekken die jouw zicht vertroebelen?

Door illusies door te prikken, blinde vlekken weg te poetsen en waarheden onder ogen te zien kunnen we vaker gewoon gelukkig zijn.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s