Hoe kom je erop? Wees creatief!

In zijn boek ‘Briljante ideeën: hoe kom je erop? Innovatief denken kun je leren’ (2010) uitgegeven door Meulenhoff te Amsterdam, spoort Steven Johnson zijn lezers aan om creatief te denken en om de briljante ideeën te laten groeien.

In sommige omgevingen worden nieuwe ideeën gesmoord, in andere omgevingen lijken ze moeiteloos tot bloei te komen. Waar komen goede ideeën vandaan?

Hieronder volgen enkele door Johnson beschreven omstandigheden die bijdragen aan de groei en bloei van nieuwe ideeën.

Het aangrenzend mogelijke
Groei vindt plaats door een greep te doen uit het beschikbare en dat tot iets nieuws samen te voegen.
Innovatieve omgevingen zijn geschikter om het aangrenzend mogelijke te verkennen aangezien daar veel beschikbare ‘onderdelen’ te vinden zijn en ze moedigen nieuwe manieren aan om die onderdelen te combineren.

Vloeibare netwerken
Onze taal kent vele beschrijvingen van het ontstaan van goede ideeën: de flits, de vonk, de ingeving, de brainstorm, de doorbraak, het eurekamoment en de openbaring. Geen van deze beschrijvingen doen voldoende recht aan het ontstaan van een idee.

Een goed idee ontstaat in een netwerk. In een klein netwerk is de kans op een nieuw idee gering. Naarmate het netwerk zich uitbreidt wordt deze kans aanzienlijk groter. Verder is het van belang dat het netwerk open staat voor nieuwe ideeën. Een groot netwerk dat niet in staat is nieuwe patronen te vormen, is per definitie ongeschikt voor verkenningen van het aangrenzend mogelijke.

Hoe diverser en vloeibaarder het netwerk, hoe groter het aantal verbindingen, hoe (tal)rijker de ideeën.

De sluimerende ingeving
Het opdoen van echte inzichten is geen kleinigheid. De meeste grote ideeën komen halfbakken ter wereld, meer als een vermoeden dan een openbaring. Ze nemen eerst een gedeeltelijke, onvolledige vorm aan en hebben de kiemen voor iets dat werkelijk van belang is. Ze ontberen een sleutelelement dat het vermoeden omzet in iets wat echt effectief en invloedrijk is. Dat ontbrekende element is vaker wel dan niet ergens anders, als een vermoeden in het hoofd van een ander.

Vloeibare netwerken creëren een omgeving waarin die gedeeltelijke ideeën zich kunnen verbinden: ze voorzien in een soort contactcentrum voor veelbelovende ingevingen. Ze dragen bij aan het volmaken van ideeën.

Serendipiteit
Om tot iets meer tastbaars uit te kunnen groeien moet een ingeving zich met andere ideeën verbinden. De ingeving vereist een omgeving waar verrassende nieuwe verbindingen kunnen worden gesmeed.

Serendipiteit staat voor het maken van de toevallige verbinding, hierbij worden ontdekkingen gedaan die betekenisvol zijn.

Één manier om serendipiteit te bevorderen is het maken van een wandeling. Wandelen voert je weg van de taakgerichtheid van ons leven: rekeningen betalen, e-mails beantwoorden etc. en brengt je in een toestand waar meer ruimte is voor associatie. Het brein is dan in staat allerlei nieuwe verbindingen te maken.

Dwaling
De dwaling hakt vaak een pad dat je wegvoert van je gerieflijke aannamen. Het bij het rechte eind hebben laat je zijn waar je bent. Het mis hebben dwingt je tot verdere verkenningen.

Exaptatie
Op het moment dat dwaling en serendipiteit nieuwe deuren opent helpt exaptatie ons nieuwe mogelijkheden te verkennen die zich achter de deuren schuil houden.
Een lucifer die je gebruikt om een donkere ruimte te verlichten, blijkt in een andere situatie ook heel goed ingezet te kunnen worden om de haard aan te steken.
Een hulpmiddel dat je binnen de ene context zicht geeft, geeft je binnen een andere context warmte. Dat is de essentie van exaptatie.

Platforms
Platforms vormen broedplaatsen van innovatie. Het zijn online en/of fysieke omgevingen waarin verschillende denkwijzen op elkaar kunnen botsen om nieuwe combinaties aan te gaan.

Hoe ontwikkel jij nieuwe ideeën?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s