Eigen baas worden?

In het boek ‘Eigen baas; leven en werken in vrijheid’ (2017) uitgegeven door Uitgeverij Brandt, beschrijft Rutger Koopmans openhartig zijn eigen ervaringen als vrij man en stelt hij verschillende vragen die je helpen een keuze te maken bij een belangrijke beslissing: Word ik eigen baas?

Hieronder vat ik zijn vragen samen.

Hoeveel geld heb je nodig?
De kunst is om te zorgen dat jij jouw geld bezit en niet andersom. Alleen jij kunt bepalen wat genoeg is voor jou.

Hoeveel ben je waard?
Jouw loon als eigen baas vergelijken met het salaris dat je als werknemer verdiende is appels met peren vergelijken. Kijk naar wat je nodig hebt en zet alles op alles om dat te verdienen.

Hoe sterk ben je?
Als eigen baas heb je jouw kracht hard nodig. Het is belangrijk dat je van jezelf weet hoeveel je ervan in huis hebt. Ben je bereid om van iedere dag een feestje te maken en dan zelf de slingers op te hangen?

Hoeveel energie heb je?
Een grote dosis energie is een belangrijke succesfactor voor het eigen ondernemerschap. Hoeveel energie heb jij en hoeveel geef je door?

Hoe ga je om met tegenslag?
Laat tegenslagen niet te dicht bij komen. Doe iets wat jouw energie balans positief beïnvloedt en zie de tegenslag als een leerproces.

Maak je deel uit van één of meer groepen?
Eigen baas zijn is soms een eenzaam bestaan. Het helpt dan om je met anderen te verbinden. Ben jij iemand die zich graag met anderen verbindt? Kun jij anderen steunen en voel jij je gesteund door de mensen om jou heen?

Wat motiveert jou?
Jouw principes en drijfveren zijn even belangrijk als die van ieder ander. Onderhandel niet over jouw principes en sluit geen compromissen met jezelf.

Voor wie zorg je?
Met wie ben jij verbonden. Wie worden geconfronteerd met de keuzes die jij maakt?

Wie vertrouwt jou en wie kun jij vertrouwen?
Vertrouwen is een kwetsbaar goed. Het is het vuur dat in je brandt en waaraan anderen zich graag verwarmen. Als vertrouwen beschaamd wordt, kunnen reputaties onherstelbaar beschadigd raken en sneuvelen.

Hoe positief ben je?
Hoe positief sta je in het leven? Hoe positief houd jij jezelf? Hoe positief sta jij tegenover je omgeving? Het zijn de vragen die gaan over jouw weerstandsvermogen. Ze bepalen jouw kansen in een andere wereld.
Hoe positief ben jij in een ander systeem en in een situatie waarbij je op jezelf bent aangewezen?

Wie ben je en wat doe je?
Wat zijn jouw wensen, ambities en gevoelens over wie je bent en wilt zijn? Welke drijfveren geven je kracht en zelfvertrouwen? Wat laat je zien en wat doe je?

Kun je focussen?
Doe jezelf niet tekort en focus niet. Probeer van alles uit en blijf nieuwsgierig. Ga gulzig om met jouw talenten. Je hebt er een heleboel.

Kun je verbinden?
Je kunt het niet alleen, je hebt verbinding nodig met anderen. Verbind jezelf met anderen met alles wat je in je hebt. Jij met jouw persoonlijkheid en jouw competenties. Verbinding is de essentie, het grote geheim.

Kun je terug?
Er is geen weg terug maar altijd een nieuwe weg vooruit.

Sta jij op een keerpunt in jouw leven?
Wat is jouw volgende stap in jouw loopbaan?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s