De kracht van kwetsbaarheid: laat perfectionisme los

In haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid heb de moed om niet perfect te willen zijn’ (2013) uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers te Amsterdam, beschrijft Brené Brown dat kwetsbaarheid geen teken is van zwakte, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. Ze moedigt ons aan perfectionisme te laten varen. Hoewel het niet gemakkelijk is om risico’s te nemen zonder dat succes gegarandeerd is, is het wel de moeite waard.

Hieronder volgt een samenvatting van hetgeen Brené Brown beschrijft over perfectionisme.

Perfectionisme
Perfectionisme is een schadelijk en verslavend systeem van overtuigingen dat uitgaat van de volgende basisgedachte: Als ik er perfect uitzie en alles perfect doe, kan ik de pijnlijke gevoelens die schaamte, afkeuring en verwijten veroorzaken, voorkomen of tot een minimum beperken.

Perfectionisme is schadelijk, omdat perfectie gewoonweg niet bestaat. Het is een streven naar een onhaalbaar doel. Perfectionisme heeft meer te maken met hoe anderen ons zien dan met onze interne motivatie. En op hoe anderen ons zien, hebben we geen enkele invloed, hoeveel tijd en energie we er ook in steken.

Perfectionisme is verslavend, want wanneer we te maken krijgen met schaamte, afkeuring en verwijten – en dat is onvermijdelijk -, denken we dat dat komt doordat we niet perfect genoeg waren. In plaats van vraagtekens te plaatsen bij de kromme logica van perfectionisme, bijten we ons vast in onze inspanningen om er perfect uit te zien en alles helemaal goed te doen.

Perfectionisme maakt ons bijzonder kwetsbaar voor schaamte, afkeuring en verwijten, en dat leidt tot nog meer schaamte en zelfverwijt: ‘Het is mijn schuld. Ik voel me zo, omdat ik niet goed genoeg ben’.

Als we ons willen bevrijden van perfectionisme dan zullen we de lange reis moeten maken van acceptatie. Acceptatie van wie we zijn, waar we vandaan komen, wat we doen en wat we geloven. En tenslotte accepteren dat een mensenleven per definitie niet perfect is.

Lukt het jou perfectionisme te laten varen?


..
.

2 gedachtes over “De kracht van kwetsbaarheid: laat perfectionisme los

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s