Ander werk? Zoek naar wat past en goed voelt!

Sarah Vermunt helpt mensen erachter te komen wat ze nu echt willen en helpt hen dat te bereiken. Ze schreef ‘careergasm; vind de baan die goed voelt, no-nonsense advies om hier werk van te maken’ (2017), uitgegeven door A.W. Bruna Uigevers B.V. te Amsterdam.

Hieronder volgt een korte samenvatting:

Weten wat je wilt
Een van de lastigste dingen bij het op zoek gaan naar een carrière die je gelukkig maakt is om erachter te komen wat voor soort werk je nu eigenlijk wilt doen.
Voor de meeste van ons is het probleem echter niet dat we niet wéten wat we willen. Het is angstaanjagend om toe te geven wat we eigenlijk wél willen, vooral als je denkt dat het toch niet gaat lukken.
Graaf in je arbeidsverleden naar kostbare aanwijzingen hoe je ideale carrière eruit zou kunnen zien. Wat vond je leuk aan vroegere baantjes? Welke thema’s komen boven? Die thema’s zijn de wegwijzers van jóúw carrièregeschiedenis. Ze geven aan wat belangrijke ingrediënten kunnen zijn voor een waardevol vervolg van jouw carrière.

Jouw geheime ingrediënten
Als we functienamen even vergeten, en het inplaats daarvan over de ingrediënten van een carrière hebben, van welke ingrediënten zou je er meer willen? Wat zijn de dingen die je al leuk vindt en wat zou je daar aan toe willen voegen? Meer autonomie? Meer reizen? Een vriendelijker bedrijfscultuur? Meer structuur en richting?  Meer afwisseling? Meer routine? Meer begeleiding? Meer teamwork?
Van welke ingrediënten wil je minder? Wat zijn de aspecten van je werk die je niet leuk vindt?

Weerstand
Je kunt je hele leven blijven dubben in plaats van te doen. Daar is niets mis mee.
Ook kun je op een gegeven moment je verlangen om een bepaalde weg te volgen voorrang geven boven je behoefte aan zekerheid en je angst om een vergissing te begaan.
Intuïtie kan je daarbij helpen. Welke ingevingen krijg je? Wat zegt jouw lichaam? Wat geeft jou energie? Wanneer verlies je energie?

Angst
Er is geen veilige keuze. Of juiste keuze. Of verkeerde keuze. De wereld is en zal altijd vol verandering en onzekerheid zitten, ook als het om jouw carrière gaat.
De waarheid is dat je een carrière die jou gelukkig maakt niet zomaar tevoorschijn kunt toveren.
Doe onderzoek. Praat met mensen die je vertrouwt. Maar als iemand je vertelt dat zijn oplossing absolute zekerheid biedt, voel je dan vrij om te zeggen dat dat onzin is.

Ambitie
Dat je iets kunt betekent nog niet dat je het moet doen, tenzij je het ook echt wilt.
Als jouw carrièrepad niet past, dan past het gewoon niet. Einde verhaal. Door jezelf ertoe te dwingen zal het niet beter gaan passen.
Onthou dat je niet hoeft te versnellen of te vertragen, voor niemand. Jouw tempo is jouw zaak.

Genoeg
Streven naar meer … , meer geld, meer succes, meer van wat dan ook, kan ertoe leiden dat je als een hamster in een molen naar lucht happend rondrent.
Zodra je de drempel van genoeg over bent, is het tijd om opnieuw de balans op te maken. Zodra je genoeg hebt, verandert het spel. Dus is het de moeite waard om jezelf af te vragen: hoeveel is genoeg? Misschien heb je dat niveau lang geleden al bereikt.

Falen
De enige plek waar je niet het risico loopt om te falen is langs de zijlijn, en het is de vraag of je daar wil zijn?
Onderschat niet wat het risico is als je níét tot actie overgaat.

Beginnen
Tijd, ruimte en energie zijn niet oneindig. Als je wilt dat iets in je leven komt, zul je er ruimte voor moeten maken.
Om iets nieuws te leren heb je lef nodig. Proberen is stap 1. Het opnieuw proberen is stap 2.
Het goede nieuws is dat je maar tijdelijk een amateur bent. Blijf eraan werken. Schaaf je vaardigheden bij. Wie weet wat je zult leren!


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s