Acht pijlers van vreugde

In ‘Het boek van vreugde’ (2017) uitgegeven door Harper Collins en geschreven door Douglas Abrams, kijken Zijne Heiligheid de Dalai Lama en Aartsbisschop Desmond Tutu terug op hun lange veelbewogen levens.
Met humor, speelsheid en levensvreugde geven ze antwoord op de belangrijkste vraag: hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen?
Vreugde is een bijproduct. ‘Ik wil gelukkig zijn’ is de beste manier om de boot te missen.
Als vreugde en geluk neveneffecten zijn, waarvan zijn ze dan neveneffect?

De acht pijlers van vreugde

Er zijn verschillende positieve eigenschappen die ons helpen meer vreugde te ervaren. Vier van de eigenschappen gaan over onze geest: perspectief, nederigheid, humor en acceptatie. De andere vier zijn eigenschappen van het hart: vergeving, dankbaarheid, compassie en edelmoedigheid.

Hieronder zijn de eigenschappen kort samengevat:

Perspectief
Er zijn veel verschillende invalshoeken. Kijk vanuit een breder perspectief naar dezelfde gebeurtenis en je gevoel van zorg en angst vermindert en je vreugde neemt toe. Het is heel moeilijk onze emoties om te buigen, maar het veranderen van ons perspectief is relatief makkelijk. De manier waarop je de wereld waarneemt, de betekenis die je geeft aan wat je ziet, doet iets met hoe je je voelt.
Wij lijden aan mentale bijziendheid. Daardoor zijn we kortzichtig en niet in staat wat ons overkomt in een breder kader te zien. Wanneer we met tegenslag geconfronteerd worden , reageren we vaak met angst en boosheid. Door die stress kan het moeilijk worden een stap achteruit te doen om andere gezichtspunten en oplossingen te zien.
Een nieuw perspectief ontstaat als we ons afvragen wat we kunnen leren van hetgeen ons overkomt.
Een ander belangrijke wisseling van perspectief is te denken in ‘wij’ en ‘ons’ in plaats van ‘ik’ en ‘mij’.
Door ons meer te richten op de ander en onze omgeving kunnen we meer vreugde ervaren.

Nederigheid
Nederigheid is essentieel voor vreugde. Met een breder perspectief hebben we een natuurlijk besef van onze plek in het grote geheel van alles wat was, is en zal zijn. Dit leidt tot het besef dat wij als mens niet alles kunnen oplossen, of alles in het leven onder controle kunnen houden. We hebben elkaar nodig.
Het kan heel positief zijn om onze eigen zwakheden en beperkingen te erkennen. Dat kan wijsheid zijn. als je beseft dat je op enig terrein niet capabel bent, zul je je inzetten. Als je denkt dat alles dik in orde is en dat je helemaal goed bent zoals je bent, zul je niet proberen je verder te ontwikkelen.
Het kunnen lachen om onze eigen zwakheden is essentieel voor het opbouwen van vreugde.

Humor
Er is weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar humor, maar het lijkt erop dat lachen en grappen maken evolutionair een rol gespeeld heeft bij het hanteren van zorg en angst voor het onbekende. Humor helpt onze verwachtingen te doorbreken en het onverwachte te aanvaarden. Andere mensen behoren tot de grootste onzekere factor in ons leven, dus is het niet verwonderlijk dat er veel humor nodig is om deze confrontaties te hanteren en te versoepelen.
Humor is iets wat je kunt ontwikkelen. Net als veel andere dingen is het een vaardigheid. Het helpt zeker als je het in je hebt, vooral als je om jezelf kunt lachen. Leer dus om jezelf te lachen. Dat is de beste oefening.

Acceptatie
Acceptatie is het enig mogelijke vertrekpunt naar verandering. Acceptatie is het tegenovergestelde van berusting en verslagenheid. Succes is onmogelijk als we ontkennen wat er is. Aanvaard de onvermijdelijke frustraties en tegenslagen als onderdeel van het leven.

Vergeving
Door vergeving kunnen we onszelf bevrijden van het verleden. Vergeving betekent niet dat je vergeet wat iemand heeft gedaan, in tegenstelling tot de uitdrukking ‘vergeven en vergeten’. Dat je niet negatief reageert of toegeeft aan negatieve emoties, betekent niet dat je de daden passief over je heen laat komen of jezelf opnieuw laat beschadigen. Vergeving betekent niet dat je geen gerechtigheid zoekt of dat de overtreder niet gestraft wordt.
Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen ‘de dader en de daad’, oftewel de persoon en wat hij heeft gedaan. De verkeerde daad moet wellicht met passende actie gestopt worden, maar je kunt ervoor kiezen om jegens de dader, oftewel de persoon, geen woede en haat te laten groeien. Daar ligt de kracht van vergeving: oog blijven houden voor het mens-zijn van de persoon, terwijl je helder en krachtig reageert op het kwaad.

Dankbaarheid
De eigenschap om de pracht, verwondering en potentie te zien in iedere ervaring en ontmoeting, is absoluut een wezenskenmerk van vreugde.
Het kan je helpen om met een ander perspectief naar de wereld te kijken. Sommige mensen zeggen dat het glas halfleeg is, maar jij kunt zeggen dat het halfvol is. Misschien raakt het je als je ziet dat tegenwoordig zeer, zeer, zeer veel mensen op de wereld niet zo’n ontbijt hebben gehad als jij. Miljoenen en nog eens miljoenen mensen lijden honger. Dat is niet jouw schuld, maar jij werd wakker in een warm bed, je kon een douche nemen, schone kleren aantrekken, en toen het koud was, had jij een warm huis. Denk aan de vele vluchtelingen die ’s morgens wakker worden en nauwelijks beschutting hebben tegen de regen.
Warmte, eten of zelfs water is niet vanzelfsprekend. Het je hiervan bewust zijn helpt bij het tellen van jouw zegeningen.
Dankbaarheid voor wat er wél is, is een van de kernfacetten van vreugde. Het is niet geluk dat ons dankbaar maakt, maar dankbaarheid die ons gelukkig maakt.
Als we oog hebben voor alles wat ons is geschonken, is een verlangen om te delen met en te zorgen voor anderen een natuurlijke reactie.

Compassie
Compassie is een gevoel van zorg dat opkomt als we geconfronteerd worden met lijden van iemand anders en we een urgentie voelen iets te doen om dat lijden te verlichten.
Wij kunnen leren compassie te ontwikkelen door onze zorg uit te breiden tot een grotere kring dan onze directe familie.
Om compassie te kunnen voelen voor anderen is het belangrijk compassie te hebben met jezelf. Het gaat hierbij om het aanvaarden van jezelf, onze menselijke zwakheden en om de erkenning dat we kwetsbaar en onvolmaakt zijn, net als iedereen.

Edelmoedigheid
We hoeven niet te wachten tot we compassie voelen voor we kiezen gul te zijn.
Gulheid leren we vaak waarderen door het toe te passen.
Geluk is dus toch met geld te koop: wanneer we het weggeven aan andere mensen.
Gulheid gaat niet alleen over het weggeven van geld. Het gaat ook ook over het invullen van onze tijd, het wegnemen van angst en het delen van wijsheid.

Herken je de acht pijlers?
Welke rol hebben ze nu in jouw leven?
Aan welke pijler zou je verder willen en kunnen bouwen?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s