Vier pijlers voor een zinvol leven

In haar boek ‘De kracht van betekenis; hoe zin te geven aan je leven’ (2017) uitgegeven door Uitgeverij Ten Have, beschrijft Emily Esfahani Smith hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven.

Zij noemt vier pijlers van een zinvol leven: ergens bij horen, een doel hebben, verhalen vertellen en transcendentie.

Hieronder vind je de vier pijlers kort samengevat terug:

Erbij horen
Zin is iets dat we in en voor onszelf scheppen. Zin is vooral te vinden bij de ander. Alleen door ons te richten op de ander krijgen we het gevoel dat we we erbij horen en gaan we ervaren dat we ertoe doen, voor de ander en voor onszelf.

Een doel hebben
Wat onze dagelijkse bezigheden ook zijn, als we onze taak zien als een kans anderen te helpen, zullen we in ons leven en ons werk winnen aan betekenis. Ieder van ons heeft mensen om zich heen, een familie of een gezin, een buurt of een werkkring. Op die plek kunnen we het leven verrijken. Dat is de erfenis die we kunnen nalaten.

Verhalen vertellen
De verhalen die we over onszelf vertellen helpen ons om te begrijpen wie we zijn, hoe onze levens zich ontwikkelen en hoe het anders had kunnen lopen. We vinden ook zin en betekenis in de verhalen die verteld worden door anderen. Of het nu gaat om literatuur of film, radio-uitzendingen of theater, de verhalen over anderen kunnen ons helpen om na te denken over onze eigen waarden en ervaringen. Door verhalen te delen creëren we niet alleen betekenis voor onszelf, we helpen ook anderen aan betekenis.

Transcedentie
Het woord ‘transcendentie’ betekent ‘overstijgen’ of ‘klimmen’. Een transcendente ervaring is een ervaring waarin we het gevoel hebben dat we boven de alledaagse werkelijkheid uitstijgen. Tijdens transcendente ervaringen vinden er twee dingen plaats. Het gevoel van ‘zelf’ verdwijnt met al zijn zorgen en verlangens. Verder voelen we ons diep verbonden met andere mensen en alles wat in de wereld bestaat. Dit geeft een gevoel van innerlijke vrede en harmonie.

Herken je deze pijlers voor een zinvol leven?
Is er een pijler waar je verder in wilt investeren?
Welke kleine haalbare volgende stap hoort daar bij?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s