Wat doet er nu echt toe?

Wat is er nou echt belangrijk? Waar wil je werkelijk je aandacht en energie aan besteden?

In zijn boek ‘Essentialisme: niet meer alles moeten’ (2018), uitgegeven door Kosmos Uitgevers, Utrecht/ Antwerpen, legt Greg McKeown uit hoe je gedisciplineerd kunt streven naar minder. In plaats van ‘ik moet elk probleem oplossen’ draait het om ‘op het juiste moment alleen de juiste dingen doen’.

Het houdt in dat je zo verstandig mogelijk je tijd en energie investeert, zodat je je optimale bijdrage kunt leveren door alleen te doen wat essentieel is.

McKeown schetst drie realiteiten in het gedisciplineerd tijd en ruimte maken voor de dingen die er echt toe doen:

Individuele keuze
We kunnen kiezen waar we onze tijd en energie aan besteden.

De alomtegenwoordigheid van ruis
Bijna alles is ruis, en er zijn maar heel weinig dingen uitzonderlijk waardevol. Dit rechtvaardigt het nemen van tijd om uit te zoeken wat het belangrijkst is. Omdat sommige dingen zoveel belangrijker zijn, is de moeite die je steekt in het vinden van die dingen het waard.

We kunnen niet alles krijgen en doen
We kunnen niet alles krijgen of doen. Als we dat wel konden, zou er geen reden zijn om opties te beoordelen of af te wijzen. Als we dit accepteren, vragen we niet meer: ‘Hoe kan ik dit allemaal voor elkaar krijgen?’, maar stellen we de vraag: ‘Welk probleem wil ik oplossen?’.

McKeown beschrijft de volgende drie stappen om meer te doen van wat er echt toe doet:

Stap 1. Verkennen: De trivial many onderscheiden van de vital few
Systematisch verkennen en beoordelen van een brede verzameling opties voordat je je op een ervan vastlegt. We zijn niet op zoek naar een overvloed aan goede dingen om te doen. We zijn op zoek naar onze optimale bijdrage: het juiste ding op de juiste manier op de juiste tijd. De volgende vragen geven hier richting aan: ‘Waar voel ik me erg door geïnspireerd?’, ‘Waar heb ik een bijzonder talent voor?’ en ‘Wat voorziet in een belangrijke behoefte op de wereld?’.

Stap 2.Elimineren: Afscheid nemen van de trivial many
Velen van ons zeggen ‘ja’ tegen dingen omdat we het anderen graag naar de zin maken en iets goeds willen doen. Maar de sleutel tot onze optimale bijdrage zou heel goed ‘nee’ zeggen kunnen zijn. Het houdt in dat je ingaat tegen de sociale verwachtingen. Hier is moed voor nodig.

Stap 3. Uitvoeren: Obstakels verwijderen en de uitvoering makkelijk maken
Tref voorbereidingen, voeg 50% toe aan je tijdschatting, focus op minimaal haalbare vooruitgang, creëer kleine overwinningen, gebruik de kracht van de juiste routine, maak een plan en pas dit waar nodig weer aan.

Of ons doel nu is om een project op het werk af te ronden, de volgende stap in onze carrière te zetten of een verjaardagsfeest te plannen, als we consequent de drie elementen verkennen, elimineren en uitvoeren toepassen, kunnen we steeds dichter komen bij wat er voor ons toe doet.

 

Wat doet er echt toe voor jou?
Wat laat je los om hier tijd en ruimte voor te maken?

 

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s