Ons onbewuste gedrag

In zijn boek ‘Het verborgen brein: hoe het onbewuste ons gedrag bepaalt’ (2017), laat John Bargh zien hoe het onbewuste elk aspect van ons gedrag beïnvloedt. Inzicht in ons brein helpt ons onze doelen te behalen door betere keuzes te maken.

Ons verleden, ons heden en onze toekomst hebben ongemerkt inloed op ons gedrag en onze keuzes. Ze hebben zonder het te weten invloed op wat we wel en niet aangenaam vinden. Ervaringen werken door van de ene op de andere situatie en beïnvloeden ons later zonder  dat we dit beseffen.
We bootsen van nature na wat anderen doen en worden net als bij een gewoon koutje ‘besmet’ met hun emoties en gedragingen. We gaan zelfs meer roken en drinken doordat we dit mensen op televisie zien doen.
Tijdelijke doelen en behoeften kleuren wie en wat we mogen en niet mogen, waar we aandacht aan schenken en wat we ons later herinneren.
Net onder de oppervlakte zijn er veel verschillende onbewuste invloeden aan het werk waar we niet direct invloed op hebben.

Dit roept verschillende vragen op: Hoe krijg ik grip op deze onbewuste invloeden of ben ik hieraan overgeleverd?

Gelukkig kun je bewuste processen inzetten om ongewenste onbewuste invloeden teniet te doen of in toom te houden, maar je kunt ook een beroep doen op onbewuste mechanismen wanneer de gebruikelijke bewuste methoden de klus niet kunnen klaren.

Je gedachten doen ertoe
Je hebt een ‘vrije wil’. Deze is niet zo volledig en almachtig als je misschien denkt.
Van veel invloeden op ons gedrag zijn we ons niet bewust, en die hebben we dus ook niet onder controle.
Het zien en het je meer bewust zijn van deze verborgen invloeden is de eerste stap naar het beheersen ervan, of het kunnen gebruiken ervan in jouw eigen voordeel.
Door te doen alsof ze niet bestaan en vol te houden dat je een totaal vrije wil en de volledige controle hebt, loop je iets mis.

Vergroot jouw vrije wil door erkenning dat je niet geheel vrij bent
De erkenning dat je geen volledig vrije wil hebt en geen volledig bewuste controle, vergroot de mate van vrije wil en controle die je werkelijk hebt.
Wie blijft volhouden dat hij niet wordt beïnvloed door reclames en pogingen van anderen om hem te overtuigen, heeft juist de meeste kans door anderen te worden beheerst.
Door de werking van verborgen invloeden te erkennen, heb je een kans hieraan iets te doen, om echte controle te herwinnen die je eerder eigenlijk niet had.
Door de controle over te dragen aan ons onderbewuste worden we beter in staat bewuste doelen te vervullen.

Doeltreffend inzetten van onderbewuste werkt beter dan wilskracht en inspanning
De doeltreffendste controle over jezelf verkrijg je niet door wilskracht en inspanning om impulsen en ongewenste gedragingen te onderdrukken. Controle is het resultaat van het doeltreffend aanwenden van de onbewuste krachten van het brein die veel gemakkelijker die zelfcontrole voor je regelen.
Door ons brein af te stemmen op wat we willen, kunnen we onze gezondheid, onze mentale rust, onze carrière en onze relaties drastisch verbeteren.

Een belangrijke reden waarom mensen hun goede bedoelingen niet nakomen, is dat ze eenvoudigweg vergeten wat ze van plan waren.
Door een concreet plan te maken en daarbij te bedenken waar je wanneer wat op welke manier gaat doen, verhoog je de kans om jouw beoogde doelen te behalen. 
Verder kunnen we onze kans van slagen verhogen door het veranderen van onze omgeving. We kunnen prikkels en gelegenheden verwijderen die onze slechte gewoonten ondersteunen.
Het ontwikkelen van nieuwe gewoonten is nodig om de resultaten te behalen die je voor ogen hebt. Een nieuwe gewoonte kun je het beste ontwikkelen door deze te koppelen aan een vaste plaats en tijd. Als je bijvoorbeeld meer wilt gaan bewegen kun je je voornemen elke dag een wandeling te maken zodra je thuis komt van jouw werk. Je kunt dit voornemen koppelen aan het moment dat je op de oprit uit de auto stapt. Of misschien koppel je jouw voornemen aan het moment dat je de voordeur geopend hebt waarna je direct jouw sportkleding en hardloopschoenen aantrekt om te gaan lopen.
Kleine stappen zullen zo tot grotere en betere dingen leiden.

Lukt het om jouw ‘vrije wil’ optimaal in te zetten?
Welke voornemens en gewoonten helpen hierbij?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s