Volgende stap carrière! Revolutie of evolutie?

Als je je een volgende stap in jouw carrière voorstelt als een revolutie, kun je makkelijk ontmoedigd raken doordat de verandering die je overweegt enorm is.
Je stelt je dan voor dat verandering iets heftigs, iets explosiefs is. Alles wordt daarbij anders.

In ‘Een baan om van te houden’ (2017) samengesteld door The school of life en uitgegeven door Nijgh & van Ditmar wordt beschreven dat dit beeld van verandering een problematische remmende factor kan zijn.
In veel gevallen is het nuttiger om aan kleinere stappen en geleidelijke verandering te denken: aan evolutie in plaats van revolutie.

Evolutie
In evolutie is er zelden een bepalend moment waarop de verandering duidelijk merkbaar is. Het is net als bij opgroeiende kinderen: we zien zelden een verandering van de ene dag op de andere, maar voor je het weet wordt een baby peuter, kleuter en al heel snel schoolgaand kind.

Onze hersenen kunnen evoluties niet zo goed bijhouden. Dat is ook het probleem waar historici al lange tijd mee worstelen. Om de enorme maatschappelijke veranderingen in een bepaalde eeuw te beschrijven, is het verleidelijk om vooral naar de grote gebeurtenissen te kijken (de verkiezing van een nieuwe regering, de dood van een bekende persoon, een oorlog, een vredesverdrag).   Maar in werkelijkheid zit het hem juist vaak in de opeenstapeling van talloze piepkleine ontwikkelingen.

Het is dus geen verrassing dat we het moeilijk vinden ons eigen leven met een evolutionaire blik aan te pakken. We zijn niet voldoende gewend de relatie te zien tussen de kleine stapjes en de grote verschuivingen.

Bij het zetten van een volgende stap in jouw carrière is het verstandig eerst wat bescheiden zetten te doen.
Zo kun je als eerste eens per week een avondcursus doen, of drie dagen van jouw vakantie een bepaalde optie nader onderzoeken, of je parttime omscholen als deel van een proces dat misschien wel twee of meer jaren kan duren.
Een enorme verschuiving kan in gang gezet worden door iets wat op het oog niet meer om het lijf heeft dan vrijwillig een nieuwe taak op je nemen binnen je huidige baan.

Welke kleine verandering kun je nu doorvoeren
als volgende stap in jouw carrière?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s