Emoties en de kunst van het schakelen

In zijn boek ‘De Ontknooping: op zoek naar een weg uit de negatieve spiraal, over de helende rol van ongewenste emoties’ (2009), uitgegeven door K.I.C. , onderzoekt Marinus Knoope hoe je een negatieve spiraal kunt veranderen in een positieve.
Negatieve emoties vormen hierbij gezonde prikkels die, als je ze toelaat en ermee kunt spelen, de kracht bevatten die je op dat moment nodig hebt.
Elke emotie heeft een natuurlijke tegenhanger. Als paar geven zij sturing aan de vele ogenschijnlijk onoplosbare tegenstellingen in ons leven zoals geven en nemen, sturen en volgen, idealiseren en de realiteit onder ogen zien, je aanpassen en jezelf blijven.
Negatieve emoties kunnen ons de weg wijzen naar een waardevol leven.

Emotieparen zijn de balansregelaars van een aantal schijnbare tegenstellingen.
Het gaat om de juiste balans vinden tussen twee ogenschijnlijk tegengestelde zaken. Wensen bijvoorbeeld betekent: ‘ik wil iets krijgen’ tegenover ‘ik wil iets betekenen’. Ik wil het allemaal voor mezelf houden, maar ik wil ook delen.
Je komt niet tot vervulling als je alleen maar graait en verzamelt. Maar als je je helemaal wegcijfert en jezelf daarbij volledig verwaarloost, voel je je op den duur ook niet echt gelukkig.

Marinus Knoope benoemt in zijn boek veertien emotieparen die hij verbindt met de door hem ontwikkelde ‘creatiespiraal’. Het gaat om verschillende stappen die hij onderscheidt in het proces waarlangs mensen hun eigen wensen realiseren.

Hieronder vind je de stappen in het creatieproces met de daarbij behorende emotieparen.

Knoope
Wat op dit moment voor jou de juiste balans is tussen bijvoorbeeld sturen en volgen, geven en krijgen, openstaan en jezelf afsluiten, kan niet met het verstand noch van buitenaf door iemand anders worden vastgesteld. Wat juist is, verschilt per persoon per situatie.

Negatieve emoties helpen ons onze balans te hervinden door voortdurend uit te nodigen om te schakelen tussen de verschillende schijnbare tegenstellingen.

 

Lukt het jou negatieve emoties toe te laten?
Schakel je op tijd om jouw balans te hervinden?

 

 


..
.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s