Eigenschappen van toptalent

Ralf Knegtmans beschrijft in ‘Toptalent’ (2008), uitgegeven door Boom uitgeverij, verschillende eigenschappen van toptalent.

Ralf start zijn boek met een citaat van Steve Jobs, CEO en mede-oprichter van Apple:

‘Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t let the noise of other opinions drown out your own inner voice.’

In zijn boek komen de volgende eigenschappen van toptalent naar voren: Authenciteit en creativiteit, passie en zelfmotivatie, pieken op het juiste moment, leervermogen, het reduceren van complexiteit, stellen van ambitieuze maar realistische doelstellingen, proactief oplossen van problemen, een beetje lui of snel verveeld, moed en zelfvertrouwen.

Hieronder vind je een samenvatting van deze verschillende eigenschappen:

Authenciteit en creativiteit:
Of het nu de wereld van sport, wetenschap, architectuur of het bedrijfsleven betref: de toptalenten zijn zonder uitzondering onafhankelijke denkers met een eigen stijl van denken.

Passie en zelfmotivatie:
Een hoog IQ en een extreme competentie verworden tot bijna triviale ingredienten voor succes als ze niet gemixt worden met passie en zelfmotivatie. De wil om door te zetten, om iets te bereiken blijkt belangrijker dan intelligentie. En deze wil komt voort uit passie. De passie zorgt op haar beurt voor motivatie om het beoogde doel ook daadwerkelijk te bereiken, ondanks voorkomende tegenslagen.

Pieken op het juiste moment:
Een van de bekendste auteurs die ons wijst op de beperkingen van hard werken is Stephen Covey. In ‘The seven habits of highly effective people’ beschrijft Covey deze beperking werking op als volgt: Een houthakker is in een bos enorm druk met het omzagen van imposant dikke bomen. Hoewel hij zich in het zweet werkt om de boom te vellen, zorgt zijn botte zaag ervoor dat het resultaat lang op zich laat wachten. Wanneer een passerende wandelaar de houthakker voorstelt om zijn zaag te slijpen, laat de houthakker hem weten daar geen tijd voor te hebben. De boom moet immers vandaag nog omgezaagd worden!
Er is niets mis met hard Werken, maar het is vooral de kunst om te zien wat ertoe doet.

Leervermogen:
In zijn boek ‘Use both sides of your brain’ doet auteur Tony Buzan er nog een schepje bovenop. Volgens hem moet iedereen in de hedendaagse samenleving zijn kennis tijdens zijn arbeidszame leven 25 tot 30 keer vernieuwen. Met de komst van internet en de daardoor toenemende transparantie is kennis dus ongeveer zo lang houdbaar als verse vis.

Het reduceren van complexiteit:
De echte toppers, zo blijkt ook uit de praktijk, zijn in staat om van een afstand het hele bos te overzien. En dat inclusief die paar bomen die er echt toe doen.

Stellen van ambitieuze maar realistische doelstellingen:
Het voortdurend willen verleggen van grenzen is een kenmerk van toptalent.

Proactief oplossen van problemen:
Toptalent onderscheidt zich door een proactieve instelling ten opzichte van problemen. Als ze geconfronteerd worden met een serieus probleem, kijken ze niet de andere kant op in de hoop dat het probleem vanzelf weggaat of dat een collega het misschien oppakt. Ook gaan ze niet zitten wachten totdat ze opdracht krijgen er iets aan te doen. Ze nemen zelf het initiatief.

Een beetje lui of snel verveeld:
Wanneer je toptalent nader observeert, valt ook op dat het mensen zijn die over het algemeen een hekel aan sleur hebben. Ze zijn sneller dan gewoon getalenteerde individuen uitgekeken als ze niet worden uitgedaagd. Het zijn mensen die al gauw afhaken als er geen beroep gedaan wordt op de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.

Moed en zelfvertrouwen:
Moed en zelfvertrouwen werken als een soort accelerator voor het volledig benutten van de overige eigenschappen.

 

Herken je deze eigenschappen?
Zijn er eigenschappen die je wilt ontwikkelen?
Hoe kun je dat doen?

 


..
.

2 gedachtes over “Eigenschappen van toptalent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s