Talentontwikkeling voor leidingnemers

Hoe vind je bij de ontwikkeling van talent balans in de belangen van jouw organisatie, het team waarin je werkzaam bent en jouw eigen wensen?

In het boek ‘De talentafdeling: hoe je ieders unieke talent ontdekt, benut en ontwikkelt!’ (2016), uitgegeven door Van Duuren management, beschrijft Kees Gabriëls hoe we elkaars talent kunnen voeden en laten groeien.

Talent is je unieke manier van doen. Dat is voor iedereen anders. Hoewel talentontwikkeling maatwerk is zijn er een aantal gemeenschappelijke uitgangspunten.
Gabriëls stelt de volgende 9 ingangen voor om talent te ontwikkelen.

 

Verhoog de energie
Alles gaat makkelijker met energie. Het is de natuurlijke brandstof voor werken vanuit talent. Hoe zorg je ervoor dat je vol energie bent en dat je teamleden energie krijgen?
Je kunt gericht op energie sturen door te zoeken naar eenheid, eigenheid, nabijheid en focus. Je creëert energie door te starten bij het beoogde resultaat, door expliciet te maken en te begrenzen. Je verhoogt tenslotte energie door te verbinden, af te wisselen en op tijd te stoppen.

Ontdek je talent
Talent is het volle vermogen dat in je schuilt om iets tot stand te brengen waar een ander wat aan heeft. Talent is je ‘hoe’ dat je meeneemt met elk ‘wat’.
Je talent is niet voor jezelf bedoeld, maar voor een ander.
Hoe beter je je eigen talent en de talenten van je team leert kennen, hoe beter zicht je krijgt op wie wat ligt.
Met talent kun je aan de ene kant het beste maken van elke taak, rol en baan.
Aan de andere kant krijg je een steeds beter gevoel voor wat het allerbest bij je past: Elke jas beschermt tegen de kou, maar niet elke jas zit als gegoten.
Het kennen van je talent is een uitstekend begin van loopbaanoriëntatie, omscholing of studiekeuze.
Je talent ontdekken begint bij het vinden van woorden die hierbij passen en dit vervolgens bij anderen checken en bespreken.

Vind jouw draken
Als kind denk je nog niet na over hoe iets overkomt. Een baby ligt niet te piekeren in de wieg over de vraag wat moeder of vader ervan vindt als het wil eten. Het zet het gewoon op een huilen om de aandacht te krijgen die nodig is.
Voor je acht bent, heb je zo vaak gemerkt dat wat jij wilt niet uitkomt voor de ander, dat zich een stevige schil om je spontane aard heeft gevormd. Gabriëls noemt dit onze draken.
Draken zijn alle in de loop van je leven ontstane gewoontes die zijn bedoeld om de volgende afwijzing te vermijden.
Talent en draak zijn twee kanten van dezelfde medaille: We willen gezien worden, we willen ertoe doen.
Je talent, waarin je uitblinkt én waar een ander wat aan heeft, helpen je gezien te worden. Je draken helpen je juist om te voorkomen dat je niet gezien wordt.
Het gevolg van draken is dat we minder of juist meer doen dan we kunnen. Dit staat de ontwikkeling van ons talent in de weg.
Door jouw draken te vinden en onder ogen te zien, kun je vastgeroeste patronen doorbreken en kan jouw talent zich verder ontplooien.

Formuleer je ideaal
Een ideaal is een inspirerend vergezicht dat bij elke gelegenheid je talent aanwakkert om het waar te maken. Het is tijdloos en houdt je op gang.
De kracht van een ideaal is dat je met dit vergezicht vanuit de toekomst terug kunt werken.
Een ideaal helpt je bij het los laten van jouw draken.
Door je ideaal te beschrijven krijgt het de kans richting te geven aan je leven .

Bepaal je resultaat
Vanuit je beste kunnen en je beste bedoeling kom je tot je beste doel.  Resultaat is een uiting van je talent waardoor je een deel van je ideaal waarmaakt.
Met het vaststellen van het resultaat geef je jezelf en je team een zelfgekozen reden tot verandering van gedrag. Dat is belangrijk. Leren en groeien hebben relevantie nodig. Het helpt om uit de comfortzone van je draken te komen en in je talent.

Zet de tijd
Heb je tijd? Waarschijnlijk niet. Vrijwel iedereen wordt door to do’s overspoeld. Tijd lijkt de grote vijand om tot resultaat te komen. Een deadline een reden voor stress.
Je kunt echter leren de tijd als vriend te zien en de deadline als hulpmiddel.
Door een deadline te stellen begrens je op voorhand de afstand tussen idee en uitvoering. Het betekent dat je een knoop doorhakt en zegt wanneer het project of wat je maar wilt realiseren, klaar is. Een einddatum geeft jezelf of je team tijd. Geen tijd en haast zijn de draken die met tijd concurreren.

Kies je leervraag
Met je ideaal weet je wat je belangrijk vindt en met het resultaat weet je waar je in de komende tijd aan gaat werken.
Als je jezelf kent, weet waar het echt om gaat én wat je te doen staat, weet je ook wat je wilt leren.
Een leervraag is een voorgevoel welke kwaliteit aan de beurt is om je eigen te maken, zodat je je resultaten haalt.
Je kiest de leervraag van tevoren. Hoe spannender de leervraag voelt, hoe beter. Dan gaat het ergens over. Je kiest de vraag zelf en intuïtief. Het gaat om het leren van één kwaliteit. De ideale leervraag is een verlangen.
Jouw leervraag is een antwoord op: Wat wil ik nu, wetende wat er op me af komt, echt graag leren?

Pas het toe
Doen is onvervangbaar. Door vaker je talent te benutten wordt je positieve effect groter. Het doen wordt eenvoudiger als je héél vaak kleine haalbare stappen zet in plaats van af en toe een grote.

Stel je op opbrengst vast
De opbrengst is de oogst op de einddatum.
Gabriëls noemt zes ingrediënten voor een talentvolle opbrengst: de bereikte resultaten vaststellen, de leeroogst vaststellen, elkaar bedanken, het samen vieren, terecht belonen, niet gelijk doorstomen maar eerst tussentijd nemen.

 

 

Wat is jouw talent?
Hoe zien jouw draken eruit?
Hoe neem jij leiding bij het bezweren van jouw draken
en het ontplooien van je talent?

 

 


..
.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s