Overtuigingskracht geeft je ideeën vleugels

Een boer die in het agrarische tijdperk zijn veld net een beetje beter omploegde dan zijn buurman werd daar niet echt rijker van. Een fabriekswerker die in het industriële tijdperk artikelen net iets sneller in elkaar zette dan de persoon naast hem aan de lopende band werd daar ook niet echt veel beter van.
Tegenwoordig kan iemand , waar ook ter wereld, die net een klein beetje vaardiger is in het overbrengen van ideeën plotseling een zeer groot verschil maken. Dat is in de geschiedenis van de mensheid nog nooit eerder voorgekomen.
Overtuigingskracht is hierbij de sleutel.
Het vermogen om anderen te overtuigen en hen tot actie aan te zetten is misschien wel de belangrijkste en meest onderscheidende vaardigheid voor de professional van vandaag.

In zijn boek ‘Vijfsterrencommunicatie: het geheim van een onuitwisbare indruk’(2018), uitgegeven door Business Contact, laat Carmine Gallo zien hoe je anderen inspireert en overtuigt van de waarde van jouw idee. Hij geeft daarbij handvatten voor het ontwikkelen van onze overtuigingskracht.

Overtuigen is een kunst 
Chris Anderson, ontwikkelaar van de Ted talks, beschrijft overtuigen als volgt: ‘Een goede presentatie kan iedereen in een ruimte in vuur en vlam zetten en de visie van het publiek op de wereld transformeren’.
Gallo roept ons op zo vroeg mogelijk met de ontwikkeling van deze vaardigheid te beginnen: ‘Communicatie is een vaardigheid die je kunt leren. Inspirerende sprekers worden niet zo geboren, maar gevormd.’

Vind het lied waarvan je hart sneller gaat kloppen
In zijn boek haalt Gallo Larry Smith aan, een docent economie en ondernemerschap die vele duizenden gesprekken met studenten voerde over hun loopbaan.
Volgens Smith kan iedereen een salaris verdienen, zijn status verhogen en zelfs promotie maken, maar als je geen hart voor de zaak hebt, geen oprechte passie voor je vakgebied toont, dan zul je niet verfijnen, niet leren en nooit betere manieren ontdekken om problemen op te lossen. Onze geest kan niet stoppen met denken aan de dingen waar hij van houdt.

Passie is niet voldoende
Passie alleen is onvoldoende. Het vermogen om ideeën op een overtuigende manier aan de man te brengen helpt om in deze wereld je stem te laten gelden.

Ideeën die de wereld overgaan
Ted Talks worden over het algemeen beschouwd als dé norm voor spreken in het openbaar. Ted-sterren maken allemaal gebruik van de volgende vijf presentatiegewoonten:

Vervang bullets door afbeeldingen
Beelden hebben een veel grotere impact en zijn gedenkwaardiger dan alleen tekst.
Maak je publiek aan het lachen
Humor is een krachtig middel om mensen te verbinden. Je hoeft geen stand-upcomedian te zijn, een beetje humor zorgt er al voor dat je je onderscheidt.
Deel persoonlijke verhalen
Onze hersenen zijn gewend aan verhalen. Feiten vormen niet de basis van sociale bewegingen, verhalen wel.
Zorg dat je presentaties makkelijk te volgen en te onthouden zijn
Kopregel
Ervaren sprekers maken gebruik van humor, vertellen verhalen en geven hun presentaties zo vorm dat ze gemakkelijk te volgen en te onthouden zijn. Ze vertrouwen daarbij op ‘kopregels’. Het gaat hierbij om een thema dat steeds weer herhaald wordt. Bijvoorbeeld:
’De klimaatcrisis terugdraaien’, Al Gore.
Een presentatie is gemakkelijker te volgen als je je thema aan het begin duidelijk maakt.
De regel van drie
De regel van drie is een klassiek hulpmiddel uit de tijd van Aristoteles en zijn Griekse collega-redenaars.
Neurowetenschappers hebben inmiddels bewezen wat die redenaars instinctief al wisten: de gemiddelde persoon kan slechts drie of vier ideeën in zijn korte termijngeheugen opslaan.
Houdt het in je presentatie daarom bij drie ideeën.
Beloof je publiek dat ze iets nieuws zullen leren
In Gallo’s analyse van de vijfentwintig meest bekeken Ted Talks aller tijden, vindt hij een duidelijke trend. In alle Talks beloven de sprekers het publiek dat ze iets te weten zullen komen wat ze daarvoor nog niet wisten. De inhoud wordt op zo’n manier gebracht dat deze nieuw, vernieuwend of verrassend is.
Leren is verslavend, dat komt door onze amygdala waar dopamine vrijkomt als we nieuwe informatie krijgen.

Overwin je angst
Het is heel lastig om anderen te overtuigen wanneer je je zorgen maakt over wat mensen zullen denken.
Wat we voelen kunnen we veranderen door ons denken te veranderen. Op deze manier verzachten we de emotionele gevolgen van een normaal gesproken benauwende ervaring.

Herwaarderen
Herwaarderen is een hulpmiddel om angst te verminderen. Het betekent dat je anders naar jezelf en gebeurtenissen in je leven gaat kijken.
In plaats van je te richten op wat er verkeerd ging, of op negatieve commentaren kun je je bijvoorbeeld richten op wat er goed ging en op de manier waarop je mensen met jouw boodschap hebt geraakt.

Oefenen: trainen onder druk
Naast hetwaarderen helpt trainen onder druk, om je zenuwen en de stress de baas te worden. Zelfs oefenen onder gemiddelde druk kan voorkomen dat je stilvalt wanneer er veel stress om de hoek komt kijken. Een voorbeeld van een gemiddeld stressniveau kan een bijeenkomst met een paar vrienden of collega’s zijn. Mensen die op deze manier oefenen, leren om rustig, ontspannen en beheerst te blijven, wat er ook op hun pad komt.

 

Wat laat jouw hart sneller kloppen?
Lukt het je ideeën met anderen te delen?
Hoe kun je jouw overtuigingskracht vergroten?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s