Slaap doet wonderen

Wat zou je doen als er iets is waardoor je langer leeft, je geheugen beter werkt, je creatiever en aantrekkelijker wordt en je minder gaat eten waardoor je slanker blijft.
Als er iets is dat helpt bij het beschermen tegen kanker en dementie en helpt bij het buiten de deur houden van verkoudheid en griep.
Wat zou je doen als er iets is dat de kans op hartaanvallen, beroertes en diabetes verlaagt. Iets waardoor je gelukkiger wordt, minder somber en je je minder zorgen maakt.
Zou je het willen proberen?

Als dit om een nieuw geneesmiddel ging, zou niemand het geloven, maar het gaat over niets meer of minder dan een goede nacht slaap.

In één eeuw tijd heeft de mens zijn biologische slaapbehoefte losgelaten. Een behoefte waar de evolutie 3.400.000 jaar lang aan heeft gesleuteld ter ondersteuning van vitale functies.
De vermindering van de nachtrust die hier het gevolg van is heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid, onze levensverwachting, onze veiligheid, onze productiviteit en het onderwijs van onze kinderen.

In zijn boek ‘Slaap: nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen’ (2018), uitgegeven door De Geus, deelt Matthew Walker zijn inzichten over slaap en de risico’s die verbonden zijn aan slaapgebrek.
Hieronder vind je zijn twaalf tips om gezond te slapen.

Twaalf tips om gezond te slapen

Houd je aan een slaaprooster
Mensen zetten vaak de wekker om op tijd wakker te worden, maar zelden voor wanneer ze naar bed moeten. Zet een wekker voor als je naar bed wilt.
Houd je aan een slaaprooster. Ga elke dag om dezelfde tijd naar bed en sta elke dag om dezelfde tijd op.

Beweeg
Bewegen is prima, maar doe dat niet te laat op de dag. Probeer de meeste dagen minstens een half uur te bewegen, maar niet later dan twee of drie uur voor het slapen gaan.

Mijd stimulantia
Mijd cafeïne en nicotine. Koffie, cola, bepaalde soorten thee en chocola bevatten het stimulatiumcafeïne, dat soms pas na acht uur helemaal is uitgewerkt. Daarom kan een kop koffie aan het eind van de middag ervoor zorgen dat je ‘s avonds moeilijk de slaap kunt vatten. Nicotine is ook een stimulantiumdat ervoor zorgt dat rokers licht slapen. Bovendien worden rokers vaak ‘s ochtends vroeg wakker door ontwenningsverschijnselen.

Mijd alcohol
Mijd alcohol voor het slapengaan. Een alcoholhoudende drank kan helpen je te ontspannen, maar als je te veel drinkt, blijf je steken in lichtere slaapstadia en kom je niet aan je diepe slaap toe. Fors alcoholgebruik kan de ademhaling ‘s nachts belemmeren. En je wordt meestal midden in de nacht wakker, wanneer de alcohol is uitgewerkt.

Eet en drink niet teveel
Eet laat op de avond geen zware maaltijden, en drink dan niet teveel.

Vermijd geneesmiddelen die de slaap beïnvloeden
Sommige geneesmiddelen kunnen je slaappatroon verstoren zoals middelen tegen hoesten, verkoudheid og allergiën. Als je slecht slaapt ga na of geneesmiddelen de slapeloosheid kunnen verergeren.

Geen dutjes na drie uur
Met een dutje kun je gemiste slaap inhalen, maar dutjes aan het eind van de middag maken het lastiger ‘s avonds in slaap te vallen.

Ontspan
Stop je dag niet zo vol met activiteiten dat er geen tijd meer is om tot rust te komen. Een ontspannende activiteit als lezen of muziek luisteren zou onderdeel van je slaapritueel moeten zijn.

Neem een warme douche of bad
Door daling van je lichaamstemperatuur na een douche of bad, word je slaperig. Het helpt je ontspannen en onthaasten zodat je beter op je slaap bent voorbereid.

Besteed aandacht aan je slaapkamer
Zorg voor een donkere, koele slaapkamer. Verwijder alles wat afleidt zoals geluid, felle lampen, TV, mobiele telefoon of computer. Slapeloze mensen kijken vaak op de klok. Draai de klok van je af.

Zorg voor voldoende zonlicht
Daglicht is belangrijk voor het regelen van onze slaappatronen. Probeer minstens dertig minuten per dag buiten te komen, in natuurlijk zonlicht. Als je moeite hebt om in te slapen zorg ervoor dat je wanneer mogelijk ‘s ochtends een uur zonlicht geniet en de lampen voor het slapengaan dimt.

Blijf niet wakker in bed liggen
Als je na twintig minuten nog wakker bent of als je angstig en ongerust begint te worden, ga dan uit bed en doe ontspannende activiteiten tot je weer slaperig wordt. De angst dat je niet zult kunnen slapen, kan het in slaap vallen bemoeilijken.

 

Kom jij aan voldoende nachtrust toe?
Wat kun en wil je hieraan doen?

 


..
.

Een gedachte over “Slaap doet wonderen

  1. Slapen gaat meestal wel goed. Ik probeer sinds een paar dagen wel eerder naar bed te gaan. Ik heb daar de hele dag profijt van. Is alleen soms wel lastig om het vol te houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s