Behoefte aan verdieping? Werk diep!

Hoewel het noodzakelijk is om geconcentreerd te werken om maximaal te kunnen presteren laten de mensen zich gemakkelijk onderbreken. Zo besteden we een groot deel van de dag aan oppervlakkige werkzaamheden die weinig waarde toevoegen.

In zijn boek ‘Diep werk; werken met aandacht in een wereld vol afleiding’ (2016), uitgegeven door Business Contact, geeft Cal Newport talloze inspirerende voorbeelden en praktische adviezen over hoe je je werk anders kunt organiseren om diep werk een vaste plek te geven. En hoe je door oefening je focus kunt terugbrengen.
Door iets met volle aandacht te doen, ontwikkel je je denkkracht en bereik je meer in minder tijd.

Diep werk
Het vermogen om diep werk te verrichten wordt schaars in precies hetzelfde tempo als waarin het voor onze samenleving waardevoller wordt.
Het gaat hierbij om het vermogen om moeilijke dingen te leren en het vermogen op hoog niveau zowel kwaliteit als snelheid te bieden.
De enkeling die zich deze eigenschappen aanleert en tot de kern van zijn werkzame leven maakt, zal het voor de wind gaan.

Weg met oppervlakkigheid
De alomtegenwoordige cultuur van verbondenheid, waarin verwacht wordt mails en andere communicatie altijd te lezen en er direct op te reageren staat boven aan de lijst van afleiding.
We hebben de neiging te kiezen voor het principe van de minste weerstand en te kiezen voor gedrag dat op het moment het makkelijkst is.
Diep werk biedt perspectief als je bereid bent aan dat gemak voorbij te gaan. En als je je in wilt zetten om het uiterste uit jezelf te halen voor de dingen die er écht toe doen.

Beperk social media
Social media versnipperen onze tijd en tasten het vermogen om ons te concentreren aan.
Als je de verslavende aantrekkingskracht van social media op jouw tijd en aandacht wilt verminderen of elimineren dan moet je jouw brein een alternatief bieden.
Geef ze iets anders te doen dat voor jou van betekenis is.

Omarm verveling
De verbindingen in ons brein passen zich aan wanneer elke dreiging van verveling in ons leven, zoals vijf minuten wachten in de rij, of alleen aan een tafeltje in een restaurant zitten in afwachting van degene met wie je afgesproken hebt, wordt gedood door snel je smartphone tevoorschijn te halen.
Deze aanpassing staat langere tijd geconcentreerd kunnen werken in de weg.
In plaats van af en toe de afleiding te onderbreken om je te concentreren kun je beter een schemaatje bedenken om je concentratie te onderbreken met afleiding.
Probeer waar mogelijk afleiding zoeken te verruilen met het omarmen van de verveling.

Werk diep
Het vermogen om je heel goed te concentreren vraagt training. Pogingen om je concentratie te verdiepen lopen spaak als je je hersenen niet tegelijkertijd hun afhankelijkheid van afleiding afleert.

 

Er zijn enkele vragen die je bij diep werken kunnen helpen:

Waar ga je werken, en hoelang?
Als je een plek kunt reserveren die je alleen voor diep werk gebruikt kan het resultaat gunstiger zijn.
Hoe werk je als je eenmaal begonnen bent?
Je kunt bijvoorbeeld het gebruik van internet uitbannen of jezelf een aantal woorden opleggen die je per 20 minuten moet hebben voortgebracht. Zonder structuur moet je steeds opnieuw de vraag beantwoorden over wat je precies gaat doen.
Hoe ondersteun je je werk?
Rituelen kunnen ervoor zorgen dat jouw brein de steun krijgt die nodig is om aanhoudend hoogstaand diep werk te kunnen leveren. Een ritueel kan zijn dat je met een kop koffie begint, dat je genoeg van het juiste voedsel bij de hand hebt om je energie op peil te houden, of dat je lichaamsbeweging zoals een wandeling integreert om je hoofd fris te houden.

 

Heb jij behoefte aan verdieping?
Lukt het jou om diep werk een vaste plek te geven?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s