Recept voor een beter leven

In zijn boek ‘Barking up the wrong tree: The surprising Science Behind Why Everything You Know About Success Is (Mostly) Wrong’ (2017), uitgegeven door HarperOne Business & Economics, beschrijft Eric Barker de wetenschappelijke inzichten over succes, en de wegen die leiden naar een beter leven.

Eric Barker rekent af met verschillende hardnekkige misverstanden en gaat in op de ingrediënten die bijdragen aan succes.

Hieronder vind je de hoofdlijnen van zijn boek kort samengevat.

Doen we de dingen juist, of doen we de juiste dingen?
Zowel de dingen juist doen als de juiste dingen doen zijn beide waardevol. Wat er nodig is hangt af van de situatie waarin je je bevindt. Wat in de ene situatie juist is kan in een andere situatie een verkeerde uitwerking hebben.
Als je de omgeving vindt die bij je past en doet waar je goed in bent, dan zul je meer plezier beleven en minder stress ervaren.

Eerlijkheid duurt het langst
When Wharton onderzocht succes bij mensen die op een verschillende manieren in het leven staan: Gevers, nemers en matchers.
Opvallend was dat gevers zowel het minst als het meest succesvol waren. Dat sluit aan bij wat we intuitief al weten. Alleen geven houd je op de lange termijn niet vol. Aan de andere kant vormen gevers, als ze hun eigen behoeften niet uit het oog verliezen, ook de meest succesvolle groep. Nemers die proberen zo min mogelijk te geven en matchers die voortdurend waken voor een balans in geven en nemen eindigden in de middenmoot.

Eric Barker noemt de volgende zes regels die bijdragen aan succes:

Kies de juiste vijver
Als je op zoek bent naar een baan kijk naar de mensen die er werken. De kans is groot dat je zo zult worden als zij. Zij zullen niet worden zoals jij. Je kunt hen niet veranderen.
Neem initiatief
Wacht niet op de ander om te zien wat deze gaat doen. Neem zelf initiatief. Start met geven zonder direct na te denken over wat het nu of op langere termijn op zou kunnen leveren.
Vertrouw en bewaak je grenzen
Vertrouwen helpt bij het bouwen aan relaties. Bewaak daarbij jouw grenzen, te veel vertrouwen kan onnodig schaden.
Werk hard en deel jouw resultaten
Hard werk wordt alleen zichtbaar door jouw resultaten met anderen te delen. Alleen door je te laten zien kun je anderen betrekken bij de dingen die je doet.
Investeer voor de lange termijn
Door te investeren in de lange termijn kun je bouwen aan relaties. Het biedt continuïteit en nodigt anderen uit het beste van zichzelf te geven.
Vergeef
Niemand is perfect, geef jezelf en anderen nieuwe kansen.

 

Zowel volhouden, als stoppen met wat je doet, kan je helpen succesvol te zijn. Verder is er een belangrijke rol weggelegd voor netwerken, geloof in jezelf, en een goede werk/privé-balans.

 

Ook winnaars geven op
Zolang je niet weet wat bij jou past is het belangrijk om nieuwe dingen uit te proberen. Laat het weer los  als het niet past. Zo kun je uiteindelijk focussen op wat er voor jou écht toe doet.
WOOP
WOOP—- Wish, Outcome, Obstacle, Plan helpt bij het experimenteren en behalen van jouw doelen.
Droom over wat je wilt, beschrijf jouw gewenste uitkomst, toets het aan waar je nu staat en bent. Wat staat er in de weg? Maak dan jouw plan en ga ermee aan de slag.

 

Het belang van netwerken
Netwerken is een belangrijk ingrediënt voor een beter leven. Begin bij de mensen die je al kent. Om te kunnen netwerken is het belangrijk jezelf goed te kennen. Verder is het van belang dat je weet hoe je vriendschappen kunt onderhouden, je naast geven ook kunt ontvangen en je tenslotte jouw netwerk zorgvuldig kiest.

Ken jezelf
Ben je introvert, meer extrovert of herken je je in beide?
Kleur je graag tussen de lijntjes of begeef je je liever buiten de gebaande paden?
Welke rol past het beste bij jou?
Het draait uiteindelijk om vriendschap
Ons brein kan niet goed uit de voeten met het begrip ‘netwerken’. Uiteindelijk gaat het allemaal om het maken van vrienden en het onderhouden van vriendschap.
Blijf geven en vergeet niet te ontvangen
Succes gaat over voortdurend geven en nemen. Bied jouw hulp aan en vergeet niet om hulp te vragen.
Kies jouw netwerk zorgvuldig
Jouw netwerk versterkt het goede en slechte in jou. Omring je dus met de mensen die bij jou passen.

 

Geloof in jezelf
Mensen die ervan overtuigd zijn dat ze kunnen slagen zien mogelijkheden waar anderen bedreigingen zien.

Geloof in jezelf is mooi, jezelf kunnen vergeven is beter
Het is belangrijk te kunnen blijven leren en groeien zonder je slecht te voelen over jezelf. Sta jezelf toe fouten te maken en te groeien.
Pas je aan aan jouw niveau van zelfvertrouwen
Als je veel zelfvertrouwen hebt, geniet ervan en blijf open staan voor nieuwe dingen. Voorkom dat je denkt dat je het al weet of kunt.
Als je weinig zelfvertrouwen hebt, geen probleem. Je leert sneller en maakt gemakkelijker vrienden. Zorg ervoor dat je goed bent in wat je doet en jouw vertrouwen zal groeien.
Als je echt meer zelfvertrouwen nodig hebt: verdien het
Zelfvertrouwen is geen oorzaak van succes maar een gevolg. Als je meer zelfvertrouwen wilt: word goed in wat je doet. Als je uitgedaagd wordt focus dan op ‘leren’ niet op het ‘goed doen’. Door te willen leren krijg je meer energie en ervaar je meer plezier.
Houd jezelf en anderen niet voor de gek
Doen alsof kost te veel energie en het is hetniet waard om gezien te worden als onbetrouwbaar. Laat zien wie je bent en presenteer de beste versie van jezelf.

 

Vind een passende werk/privé balans
Voor een goede werk/privé-balans is grenzen stellen een vereiste. To do lijstjes zijn hierbij uit den boze. Je moet realistisch zijn over wat je kunt doen in de uren die je beschikbaar hebt. Plan daarom de dingen die je wilt doen direct in je agenda. Ga daarbij eerst uit van de zaken met de hoogste prioriteit.

 

Welke ingrediënten dragen bij aan jouw succes?
Wat heb je nu nodig en wat ga je doen?

 


..
.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s