Kom op nieuwe ideeën

In zijn boek ‘Creativiteit HOE? ZO!; Inzicht, inspiratie en toepassingen voor het optimaal benutten van uw eigen creativiteit en die van uw organisatie’ (2002), uitgegeven door Lannoo, geeft Igor Byttebier aan hoe je sneller op nieuwe ideeën komt en helpt hij je jouw eigen creativiteit en die van je organisatie te ontdekken en te ontwikkelen.

 

Verhoog je denkmogelijkheden
Denken gebeurt door het doorgeven van signalen tussen verschillende hersencellen en hersendelen. Ze volgen bestaande sporen maar maken ook nieuwe verbindingen aan.
Patroon doorbreking gebeurt door anders te gaan denken. Door anders te denken veranderen we de structuur van onze hersenen.

 

Creatieve vaardigheden
Binnen het denken kun je een aantal vaardigheden onderscheiden die de basis vormen voor het creatief denken. Door creatief waarnemen, uitstel van oordeel, flexibel associëren, divergeren en verbeeldingskracht ontwikkelen aan te scherpen, verhoog je je creativiteit.

 

Creatief waarnemen
Creatief waarnemen is het herkennen van de manier waarop je naar dingen kijkt en leren dit ook anders te zien. Als we dingen op een andere manier kunnen zien zijn we in staat tot verandering en vernieuwing.

Uitstel van oordeel
Oordelen is belangrijk. Door te oordelen kunnen we ons bijvoorbeeld veilig door het verkeer bewegen. Je oordeel helpt je dagelijks kleine en grote beslissingen te nemen.
Oefenen in uitstel van ons oordeel geeft ruimte voor het onderzoeken van andere visies en culturen. Het wordt eenvoudiger andere meningen te verkennen zonder je eigen waarden te verloochenen. Het verhoogt je capaciteit om meerdere facetten van de ‘waarheid’ te onderkennen.

Flexibel associëren
Flexibel associëren helpt je om bestaande patronen te ontdekken en nieuwe uitwegen te vinden. Het helpt je verbanden te ontdekken die anderen niet zien en niet voor de hand liggende verbindingen te maken die je helpen problemen op een nieuwe manier op te lossen.

Divergeren
Als je voorbij gaat aan wat je in eerste instantie spontaan kunt bedenken kom je op nieuwe ideeën. Deze passen niet in bestaande denkpatronen. De vraag die je hierbij helpt is: Hoe zou dit nog anders kunnen?

Verbeeldingskracht ontwikkelen
Verbeelden is het vermogen om je iets voor te kunnen stellen. Je kunt deze vaardigheid ook beelddenken noemen. Dit hoeven geen visuele beelden te zijn. Het kunnen ook geluiden, geuren, smaken, tastzin of abstracte begrippen zijn. Verbeeldingskracht is een versnellende factor bij innovatie. Je kunt toekomstige producten verbeelden en nieuwe visies ontwikkelen. Je kunt ruwe ideeën verfijnen. Dit door je door je voor te stellen hoe het eruit zal zien.

Je verhoogt je denkmogelijkheden door deze creatieve vaardigheden te oefenen.

 

Hoe kom jij op nieuwe ideeën?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s