Denk groot

Adriaan Wagenaar helpt ons in zijn boek ‘Groot denken; kansen grijpen die anderen niet zien’ (2017), uitgegeven door Van Duuren Management, om buiten de kaders te denken. Hij biedt handvatten om vraagstukken op een creatieve manier te benaderen. Met een open geest en met de nodige verbeeldingskracht en vindingrijkheid.
Groot denken is een routine die je kunt ontwikkelen.

We hebben de neiging om problemen als routineproblemen te zien. Situaties die je op kunt lossen op een manier waarop het altijd al is gedaan. We vertrouwen te veel op de oplossingen die we kennen en die in het verleden ook werkten. Veel situaties zijn te complex geworden voor standaardoplossingen. We hebben in die situaties te maken met problemen die lastig te beschrijven zijn. Het gaat om situaties met incomplete of tegenstrijdige kennis, een groot aantal mensen dat bij het vraagstuk betrokken is, grote belangen en verwevenheid met andere problemen. Deze situaties vragen om een andere aanpak. In plaats van een standaard oplossing vraagt het om impovisatie en spelen om tot een duurzame en krachtige veranderbeweging te komen.

Denkfouten
Wagenaar stelt dat we eerst onze denkfouten moeten herstellen voor we effectief groot kunnen denken.

Hij onderscheidt drie denkfouten:
Denkfouten door angst
Denkfouten door kennis
Denkfouten door ervaring

Angst
Angst zorgt ervoor dat we blijven doen wat we deden. We zien de bestaande aannames en regels als treinrails waar we op moeten blijven in plaats van startbanen van waaraf we kunnen opstijgen.
Kennis
We maken keuzes op basis van wat we kennen en wat we geleerd hebben. Kennis is macht, maar kan ons ook op het verkeerde been zetten. Kennis is slechts beperkt houdbaar en ligt niet zo vast als we denken.
Ervaring
Ervaringen uit het verleden verblinden ons. Ervaring zorgt ervoor dat we nieuwe informatie en situaties het liefst terug brengen tot ervaringen die we al eerder hebben gehad.

Groot denken
We kunnen groot denken door ons niet te laten stoppen door ‘nee’, onze kapitaalbronnen wijs te gebruiken en te denken als een kind.

Laat je niet stoppen door ‘kan niet’
Als je te horen krijgt dat iets niet kan, leg je je daar dan zomaar bij neer? Wat is er mogelijk als je je niet laat stoppen door nee?
Gebruik jouw kapitaalbronnen wijs
Bij kapitaalbronnen kun je denken aan financieel kapitaal (het geld dat je beschikbaar hebt), creatief kapitaal (jouw vermogen om ideeën te produceren), menselijk kapitaal (jouw talenten en kwaliteiten), socaal kapitaal (jouw netwerk van relaties) en spiritueel kapitaal (het geloof in je eigen kunnen en jouw drijfveren om te doen wat je doet).
Denk als een kind
Naast verbeeldingskracht, spiritualiteit, creativiteit, speelsheid en nieuwsgierigheid worden kinderlijke kwaliteiten in verband gebracht met spontaniteit, naïviteit, en het geloof in een betere toekomst.

Groot denken in de praktijk
We hebben heel veel in huis om te realiseren wat we werkelijk willen. Toch zien we we vaak maar een klein deel van onze bronnen. En van wat we zien, schatten we de waarde te laag in. We kunnen veel effectiever omgaan met ons geld, onze ideeën, onze talenten, onze relaties en onze bezieling.
Kansen en ideeën komen niet zomaar uit de lucht vallen, je moet er voor openstaan en bereid zijn de waarde ervan te onderzoeken.

Denk in mogelijkheden
Gebruik je open geest, verbeeldingskracht en vindingrijkheid om de waarde te zien in de dingen om je heen. Stel je oordeel nog even uit:’Is het goed of fout, nuttig of waardeloos? Kies eerst een andere invalshoek: ‘Wat is het potentieel hiervan, wat maakt het mogelijk?’

Herken kleine signalen
Om opmerkzaam te blijven, is het belangrijk dat je je kunt blijven verwonderen over de dingen om je heen. De eenvoudigste manier om opmerkzaam te blijven, is om regelmatig vragen te stellen. Vragen die je kunnen helpen zijn: Waarom? Wie? Wanneer? Hoe? Waar? Welke?
Wie verwijst naar mensen, kenmerken, eigenschappen.
Wanneer verwijst naar tijd.
Waarom verwijst naar redenen, motieven en drijfveren.
Waar verwijst naar locatie en positionering in tijd en ruimte.
Hoe verwijst naar stappen, processen.
Welke verwijst naar middelen, tools en technieken.

Doorbreek beperkende gedachten
Welke beperkende gedachten kom je tegen bij het tot bloei komen van jouw idee? Hoe buig je die beperkende gedachten om in helpende gedachten. Met welke onwrikbare regels en procedures heb je te maken? Hoe laat je die vóór jou werken in plaats van tegen jou?

Organiseer je helpende omgeving
Elk groot idee is groter dan jijzelf. Het gaat verder dan wat jij kunt en wat jouw persoonlijke talenten zijn. Het gaat erom wat je kunt realiseren als je effectief samenwerkt, als je anderen om hulp kunt vragen en hen kunt verbinden met dat grote idee en die kans die je wil benutten. Je hebt een netwerk nodig van mensen doe jou in je kracht houden en waardoor je mogelijkheden uitbreiden. Dat is jouw helpende omgeving.

Speel
Je kunt met een kleine actie jouw helpende omgeving in gang zetten. Er zijn verschillende manieren om het spel te beginnen.

Microbewegingen
Microbewegingen zijn kleine stappen op weg naar een uitdagend doel.
De kenmerken van een microbeweging laten zich samenvatten in het acroniem KITE:
Klein: de actie staat dicht bij jou en de anderen.
Inspirerend: je kunt niet wachten om ermee te beginnen en anderen zijn enthousiast om mee te doen.
Tijdsgebonden: de actie heeft een duidelijk begin en eind.
Eenvoudig: je hoeft er niets nieuws voor te leren.
Maak prototypes
Als je een idee kunt omzetten in een tastbare vorm helpt dat anderen om zich eenvoudig met dat idee te verbinden.
Vertel je verhaal
Als je jouw plan kunt terugbrengen tot een verhaal dan schep je een nieuw perspectief.
Verdwaal wat vaker
Nieuwe wegen vind je als je jezelf de tijd en ruimte geeft om te verdwalen en gewoon eens rond te snuffelen in de dingen die voor ons onbekend zijn. Spreek met nieuwe mensen, laat je inspireren door nieuwe dingen te zien en te lezen.
Speel zoals in een computerspel
Leer in complexe omgevingen en situaties snel de kansen en bedreigingen te ‘lezen’.
Pop up
Voor welk deel van je werk zou je spontaan op kunnen duiken in de wereld van je klanten of collega’s?
Begin
Begin gewoon. Je kunt eindeloos analyses en kansberekeningen maken, maar de werkelijkheid gedraagt zich zelden volgens plan. Daarom is het belangrijk om routines te bedenken waardoor je aan de slag gaat, ook al twijfel je, of heb je niet alle informatie.

 

 

Lukt het jou groot te denken?
Wat helpt jou gewoon te beginnen?

 

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s