Leiderschap: de kunst van inspireren en verbinden

In zijn boek ‘The meaning revolution; Leading with the power of purpose’ (2018), uitgegeven door WH Allen, deelt Fred Kofman zijn inzichten over leiderschap.
Hij helpt ons onze kijk op onszelf en anderen bij te stellen en herinnert ons aan het belang van ons morele kompas, betekenis, en integriteit.

Fred Kofman start in zijn boek met een confronterende en uitdagende stelling:
De gemiddelde werknemer heeft geen flauw idee wat zijn of haar werk inhoudt.
Als je werk hebt, hoe zou jij dan de volgende vraag beantwoorden: 
Wat voor werk doe jij?
De meeste van ons zullen antwoorden met een omschrijving van hun beroep. Bijvoorbeeld verkoper, bakker of verpleegkundige.
Dit is niet het uiteindelijke werk dat je in een organisatie te doen staat.
In een organisatie doen we eigenlijk allemaal het zelfde: Het succesvol maken en houden van onze organisatie.
Toch word je hier in een doorsnee organisatie niet voor betaald. Je verdient je geld met het uitoefenen van je vak. Vaak is dit gekoppeld aan te behalen productiedoelen. Het is de vraag of de organisatie hier de vruchten van plukt.
W. Edwards Deming één van de grondleggers van het systeemdenken merkte hierover op: Mensen die gevraagd worden bepaalde doelen te behalen met banen die hiervan afhankelijk zijn, zullen deze doelen mogelijk behalen. Zelfs als dit betekent dat de organisatie hieraan ten onder gaat.
Te vaak wordt door gestelde doelen het individuele belang voorop gesteld ten koste van het geheel.

Dat roept de vraag op of je een beloningssysteem kunt inrichten dat recht doet aan het geheel zonder het individu uit het oog te verliezen.
Het perfecte beloningssysteem is een illusie. Er moeten keuzes gemaakt worden.
Het goede nieuws is dat er andere wegen zijn die we kunnen bewandelen.
Ervaren van belang en betekenis en het kunnen toevoegen van waarde overstijgt een financiele beloning.
Minder goed nieuws is dat dit nogal wat vergt van leiderschap.

In zijn boek beschrijft Fred Kofman de volgende vier uitdagingen die aan dit leiderschap verbonden zijn: Werken aan bezieling en betrokkenheid, verbinden van persoonlijke doelen met organisatie doelen, verkrijgen van benodigde informatie en laten zien wat je bedoelt.

Werk aan bezieling en betrokkenheid
Je kunt organisaties beschrijven in drie dimensies: het ‘Wat’, het ‘Wij’ en het ‘Ik’.
Voor bezieling en betrokkenheid is balans nodig tussen deze drie dimensies.
Het ‘Wat’ gaat over taken, systemen en processen, over het efficiënt inzetten van bronnen en het effectief behalen van doelen.
Het ‘Wij’ gaat over de relaties tussen de individuen, de kwaliteit van deze relaties en de kwaliteit van de samenwerking bij het behalen van de organisatie doelen.
Het ‘Ik’ staat voor de individuele waarden, overtuigingen, gedachten, gevoelens en ambities. Het staat voor welzijn, ervaren van betekenis en geluk.
Deze laatste dimensie staat voor het bij machte zijn van de organsatie om hun leden met enthousiasme te betrekken bij de organistie doelen.
Als organisaties blijven steken bij hun aandacht voor het ‘Wat’ , de cijfers, systemen en processen, kan dit bezieling en betrokkenheid ernstig schaden.

Verbind persoonlijke doelen met organisatie doelen
Het gaat om het verbinden van de waarden en intrinsieke motivatie van mensen met de organisatie waarden. Om het inspireren en bouwen aan een cultuur waarin het beste geven voor de organisatie in lijn ligt met het vervullen van de individuele behoefte van de betrokken medewerkers.

Verkrijg benodigde informatie
Om als leider succesvol te zijn heb je kennis nodig van kansen, risico’s, kosten en opbrengsten zodat je afwegingen kunt maken en besluiten kunt nemen.
Dit vraagt om nederigheid. Het gaat om open staan voor informatie en het nastreven van het organisatie doel in plaats van het behalen van persoonlijke doelen en het bevestigen van jouw eigen gelijk.

Laat zien wat je bedoelt
De belangrijkste boodschap die een leider deelt is afkomstig van wat hij of zij doet en niet wat gezegd wordt. Pas toe wat je voor ogen staat en laat jouw acties spreken.

 

 

Versta jij de kunst van het inspireren
en verbinden?

 


..
.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s