Terugveren bij tegenslag

Zelfs een dramatisch onverwacht ontslag kan het begin zijn voor een opbouwende volgende stap in jouw loopbaan. Het gaat erom hoe je met dit plotselinge verlies omgaat.

In ‘Rebounding from Career Setbacks’ (2014), uitgegeven door Harvard Business Review, delen Mitchell Lee Marks, Philip Mirvis en Ron Ashkenas hun inzichten over hoe je kunt terugveren bij tegenslag.

De volgende drie stappen vormen hierbij de kern: Ga na wat er mis ging, zoek naar nieuwe wegen en grijp je kans als er iets binnen jouw bereik komt.

Wat ging er mis?
Bij tegenslag doorlopen we verschillende stappen die door Elisabeth Kübler-Ross beschreven zijn: het start met ongeloof en ontkenning, dan volgt boosheid en proberen te redden war er te redden valt. Uiteindelijk volgt acceptatie.
Velen komen nooit tot acceptatie en blijven zich afzetten tegen wat er is gebeurd.
De moeite met acceptatie hangt samen met de manier waarop we naar onszelf en anderen kijken. We hebben de neiging successen te veel aan onzelf toe te schrijven, terwijl we mislukking graag overlaten aan de ander.
Bij tegenslag zoeken we vaak bevestiging bij familie en vrienden die ons laten horen dat er met ons echt niets mis was. Hoewel we hiermee ons zelfbeeld beschermen staat het goei en ontwikkeling in de weg.

Degene die terugveren van tegenslag gaan anders met tegenslag om. In plaats van zich vast te bijten in verdriet, boosheid en verwijten gaan ze op zoek naar wat er misging en wat hun aandeel hierin was.
In deze zoektocht staan ze open voor kritiek en voor verschillende kanten van het verhaal.

Nieuwe wegen
De volgende stap is nagaan of het verlies om te zetten is in winst.
Het ombuigen van verliezen naar kansen vergt denkwerk over wie je nu eigenlijk bent en wat je wilt. Daarnaast vraagt het om actief handelen en niet het kiezen voor een passieve vlucht in vermijding door weg te kijken, je te verschuilen achter drukte of je te verdoven met middelen zoals alcohol.
Hoewel vermijding op de korte termijn verlichting geeft brengt het niet de verandering die nodig is.
Nieuwe mogelijkheden staan natuurlijk niet gelijk voor je klaar, het kan veel moeite kosten ze te ontdekken. Geef jezelf de ruimte nieuwe dingen uit te proberen en de tijd om tot nieuwe inzichten te komen.

Grijp de kansen binnen jouw bereik
Nadat je verschillende mogelijkheden hebt afgewogen is het tijd om te kiezen.
Dat kiezen kan beangstigend zijn, zeker als je jezelf in onbekend terrein begeeft.
Vergeet niet dat je jouw vaardigheden, kennis en ervaring meeneemt, samen met hetgeen je geleerd hebt van de tegenslag.
Behoeften en prioriteiten kunnen gedurende onze levensloop wisselen. De geboorte van kinderen, of kinderen die uit huis gaan, een scheiding of het verlies van een ouder kunnen allemaal aanleiding zijn onze bakens te verzetten. De juiste kansen grijpen is dus een kwestie van tijd.

 

Hoe ga jij om met tegenslag?
Lukt het jou terug te veren en te groeien ?

 


..
.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s