Meer geluk in je dagen; hoe doe je dat?

Het leven is niet eindeloos, tijd is je kostbaarste bezit. Toch verspillen we die vaak.
In zijn boek ‘Tijd, en hoe die te besteden; de zeven regels voor rijke, gelukkige dagen’ (2019), uitgegeven door Kosmos Uitgevers, laat James Wallman aan de hand van een checklist met zeven punten zien hoe je meer haalt uit iedere minuut en uit elke dag.

De volgende uitgangspunten vormen de start van zijn boek:
We hebben meer vrije tijd dan ooit, maar dat voelt niet zo. Dat komt omdat we onze vrije tijd verkeerd besteden.
We hebben geleerd te werken maar niet hoe we het best kunnen leven. Weten hoe te leven is moeilijker en belangrijker door de verleidingen van het internet en onze apparaten die voortdurend aanstaan en aanwezig zijn.
Verder hebben we steeds meer te doen.
Als we leren hoe we onze vrije tijd anders kunnen besteden, kunnen we onze tijd beter benutten, en krijgen we toegang tot gelukservaringen die tot nu toe onbenut zijn gebleven.

Ervaringen staan centraal bij het beter besteden van je tijd. Ervaringen leiden tot meer geluk, veerkracht en succes.
Het toepassen van de zeven regels helpen je bij het kiezen van ervaringen die tot gelukkig, veerkrachtig succes leiden.
De elementen waarop je moet letten als je bepaalt hoe je je tijd besteed zijn: Story (verhaal), Transformatie, Offline en buiten, Relaties, Intensiteit, Extraordinary (bijzonder), en status en betekenis

Zeven elementen voor rijke, gelukkige dagen

Story
Ervaringen leveren verhalen op, met verhalen kunnen we gesprekken voeren, gesprekken leiden tot verbinding, verbinding leidt tot relaties enrelaties leiden tot geluk
Transformatie
Mensen lijken vanuit emotioneel oogpunt op fietsers. Als je nergens naar op weg bent, val je. Groei, het hebben van een doel en de persoon worden die je wilt zijn, zijn allemaal belangrijk om gelukkig te worden.
Offline en buiten
Buiten in de natuur zijn helpt je je hartslag en bloeddruk te verlagen, je stressniveau verlaagt en je voelt je gelukkiger. In onze complexe veeleisende wereld van digitale connecties en afleiding is het belangrijker dan ooit dat we regelmatig de knop om te zetten en ons even terug te trekken.
Relaties
Vrienden, familie, buren en andere mensen in onze directe omgeving hebben een wezenlijke invloed op ons welzijn.
Intensiteit
Ervaringen waar we echt in op gaan en die ons uitdagen en de kans bieden om goed in iets te zijn, maken ons gelukkig. Het gaat er hierbij niet om wat je doet maar hoe je het doet.
Extraordinary
Ervaringen maken ons niet alleen gelukkig in het moment dat we van onze ervaring genieten, maar ook als we er naar uit kunnen kijken en naderhand op terug kunnen kijken. De kans is het grootst dat we uitkijken naar en terug kijken op momenten die we als bijzonder ervaren en die ons een gevoel van verwondering geven.
Status en betekenis
In plaats van onze tijd te verspillen aan het streven naar status, kunnen we onze tijd besteden aan het streven naar betekenis.

Door te checken kun je bovenstaande elementen in je leven terugbrengen. Het gaat niet alleen om balans, maar ook dat je wegen inslaat die je kunnen helpen een gelukkig veerkracht betekenisvol leven te leiden.

Zijn er elementen die in jouw leven ontbreken?
Hoe breng jij meer geluk in jouw dagen?


..
.

Een gedachte over “Meer geluk in je dagen; hoe doe je dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s