De moed gewoon gewóón te zijn

Waarom is het voor ons zo belangrijk ‘speciaal’ te zijn?

In hun boek ‘The courage to be disliked; How to free yourself, change your life and achieve real happiness’ (2019), uitgegeven door Allen & Unwin, bieden Ichiro Kishimi en Fumitake Koga handvatten bij het ontwikkelen van de moed te veranderen, en de belemmeringen los te laten die ons beletten daadwerkelijk gelukkig te zijn.

Wat is er mis met ‘speciaal’ zijn?
Als we streven naar perfectie. En we behalen onze beoogde doelen niet. Dan kan het verlangen naar een betere versie van onszelf omslaan in het idee gefaald te hebben. Dat staat ons geluk in de weg.

Hoe doe je dat; gewoon ‘gewoon’ zijn?
Zelf-acceptatie is een belangrijke eerste stap. Als het je lukt de moed op te brengen niet speciaal te hoeven zijn verandert daarmee direct jouw kijk op de wereld.
Je wordt verlost van de last van alles wat anders moet.
In plaats van voortdurend ergens naartoe te gáán kun je je richten op thuis zíjn.
Wat hiervoor nodig is jezelf het volgende te herinneren: ‘Dit is alles wat ik kan doen, en dat is meer dan genoeg!’
Verder vraagt het een andere kijk op het leven.
We zijn gewend ons leven te zien als een bergbeklimming. In dit beeld zijn we onderweg naar de top. We vereenvoudigen ons leven hiermee tot een lijn. Een lijn die start bij onze geboorte en eindigt op het moment van ons vertrek, onze dood. In dit beeld zijn we voortdurend onderweg.
Beschouw jouw leven niet als een lijn. Kijk naar het leven als een groep stippen. Het leven bestaat slechts uit een verzameling momenten. Er is alleen het hier en nu. Toekomst en verleden bestaan niet.
Als ons leven een lijn zou zijn dan is planning van het leven een optie. Aan een verzameling momenten hoef je geen richting te geven. Planning is zinloos.
Het enige wat je hoeft te doen is je leven te leven van moment tot moment. Geluk wordt dan niet het resultaat van een behaald doel, maar het bijproduct van er gewoon te mogen zijn.

 

Heb jij de moed gewoon gewóón te zijn?

 


..
.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s