Word een betere voorspeller!

Veel van onze beslissingen worden gestuurd door verwachtingen over de toekomst.
Of je nu beleidsmedewerker bent, op de beurs handelt, een product wil lanceren of een carièreswitch overweegt, je doet voorspellingen. Het probleem is dat we er helaas niet goed in zijn.

In hun boek ‘Super voorspellers; Goed voorspellen is een manier van denken en iedereen kan het leren’ (2015), uitgegeven door Uitgeverij Business Contact, laten Philip Tetlock en Dan Gardner zien hoe we een betere voorspeller worden.
In de onderstaande tien geboden vatten Tetlock en Gardner samen hoe we informatie beter kunnen interpreteren en betere beslissingen kunnen nemen.

Triage
Verspil je tijd niet aan het voorspellen van het onvoorspelbare, maar focus op het voorspellen van het potentieel voorspelbare.

Deel schijnbaar onoplosbare problemen op in kleinere, oplosbare subproblemen
Splits je probleem op in weetbare en niet-weetbare onderdelen. Leg ie eigen onwetendheid bloot. Analyseer je aannames. Durf het verkeerd te hebben en gok zo goed je maar kunt. Breng denkfouten snel aan het licht. Er komen verrassend vaak opmerkelijk goede waarschijnlijkheidsschattingen voort uit simplificerende aannames en gokwerk.

Vind het juiste evenwicht tussen het binnenaanzicht en het buitenaanzicht
Super voorspellers hebben de gewoonte de vraag eerst vanuit het buitenaanzicht te benaderen: Hoe vaak gebeuren soortgelijke zaken in soortgelijke gevallen?
Daarna is het van belang de op het buitenaanzicht gebaseerde verwachting af te wegen tegen op het binnenaanzicht gebasserde kennis: Wat weten we van deze specifieke situatie? Want elke vraag is tot zekere hoogte uniek.

Vind het juiste evenwicht tussen overreageren en onderreageren op nieuw feitenmateriaal
Het updaten van overtuigingen is voor goed voorspellen wat poetsen en flossen is voor mondhygiëne. Het kan vervelend zijn en soms zelfs ongemakkelijk maar op de lange termijn betaalt het zich terug. Vaardig updaten vereist dat je subtiele signalen oppikt uit nieuwsstromen vol ruis en je voortdurend wapent tegen de wens die maar al te vaak de vader van de gedachte blijkt te zijn.

Zoek bij elk probleem naar de met elkaar strijdige krachten
Voor elk goed argument is er normaal gesproken een tegenargument dat ook op zijn minst moet worden overwogen.
Het samenvoegen tot een enkel beeld is een kunst. Hierop zijn geen simpele regels van toepassing.

Streef ernaar net zo veel gradaties van twijfel te onderscheiden als het probleem toelaat, maar niet meer
Er zijn maar weinig zaken helemaal zeker of helemaal onmogelijk. ‘Misschien’ draagt weinig informatie over. Wie meer gradaties van onzekerheid kan onderscheiden zal een betere voorspeller worden. Net als bij poker heb je een voorsprong als je onderscheid kunt maken tussen 60/40 en 40/60 of zelfs 55/45 en 45/55. Het lijkt aanvankelijk onnatuurlijk om onderbuikgevoelens in getalsmatige waarschijnlijkheden te vertalen, maar het is wel mogelijk.

Vind het juiste evenwicht tussen te veel en te weinig zelfvertrouwen, tussen behoedzaamheid en besluitvaardigheid
Goede voorspellers slagen erin om de noodzaak stelling te nemen af te wegen tegen de noodzaak om hun mening te nuanceren. Ze beseffen dat van het ene extreme naar het andere gaan niet goed genoeg is.

Zoek de fouten achter je vergissingen, maar wees op je hoede voor terugkijkfouten
Zoek geen excuses voor je vergissingen en probeer ze niet te rechtvaardigen. Maak er gebruik van! Voer achteraf nietsontziend onderzoek uit. Waar ging ik precies de fout in? Maar bedenk: hoewel het vaker voorkomt dat mensen te weinig lering uit hun falen trekken en onvolkomenheden in hun oorspronkelijke aannames over het hoofd zien, kun je falen ook overdrijven. Een kleine inschattingsfout kan grote gevolgen hebben.
Niet elk succes betekent dat jouw redenering deugdelijk was. Misschien heb je geboft omdat je twee fouten had gemaakt die elkaar ophieven.

Breng het beste in anderen naar boven en laat anderen het beste in jou naar boven brengen
Leg je toe op perspectiefverwerving (argumenten van de andere kant zo goed begrijpen dat je die op een voor hen bevredigende manier kunt reproduceren), precisievragen (anderen helpen hun argumenten te verduidelijken zodat ze niet verkeerd worden begrepen) en constructieve confrontatie (het met de ander oneens zijn zonder onenigheid te krijgen.
Verstandige leiders weten hoe minimaal het verschil is tussen een hulpvaardige suggestie en pietluttig bemoeien, of tussen een rigide en een besluitvaardige groep, of tussen een zwalkende en een ruimdenkende.

Leer rijden door te doen
Net als je niet kunt leten fietsen door een handboek te lezen, kun je niet beter leren voorspellen door er alleen over te lezen. Wie wil leren, moet doen, met goede feedback die er geen twijfel over laat bestaan of je het bij het juiste eind hebt.

Behandel geboden niet als geboden
Voorspellen vereist een rconstante staat van helderheid en bewustzijn, zeker ook als je deze geboden volgt. Geen twee gevallen zijn ooit exact gelijk.

 

Hoe worden jouw voorspellingen beter?

 


..
.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s