Als veranderen moeilijk is

Veranderen is niet eenvoudig en vaak geven we op bij de eerste tegenslag.
Waar moeite met verandering persoonsgebonden lijkt, is het vaak ook een situatieprobleem. Om gedrag van mensen te veranderen moet je niet alleen hun omgeving beïnvloeden, maar ook hun hart en hoofd. Het probleem is dat hart en hoofd het vaak grondig met elkaar oneens zijn.

In hun boek ‘Switch; Durf te veranderen’ (2015), uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V., laten Chip Heath en Dan Heath zien hoe we met meer begrip van ons brein sneller veranderingen in ons gedrag kunnen realiseren.

Onze emotionele kant kunnen we zien als een Olifant, en onze rationele kant als de Berijder. Boven op de Olifant zittend houdt de Berijder de teugels in handen en lijkt hij de leider. Als de Berijder en de Olifant het oneens zijn over de te volgen richting heb je een probleem. De Berijder kan tijdelijk zijn zin krijgen. Hij kan hard genoeg aan de teugels trekken om de Olifant onder controle te krijgen (dat is wat je doet op wilskracht). De Berijder houdt dit niet lang vol, hij raakt uitgeput.
Of je nu een verandering wilt veroorzaken in je gezin, bij je vrijwilligerswerk, in je bedrijf of in de hele maatschappij, je bereikt het door drie dingen te laten gebeuren. Je stuurt de Berijder aan, motiveert de Olifant en effent het Pad.

Stuur de Berijder aan
Wat weerstand lijkt is vaak een gebrek aan duidelijkheid. Zoek lichtpuntjes op; onderzoek wat werkt en doe dat na. Geef duidelijke instructies, schrijf de cruciale acties voor. Denk niet aan het grote plaatje maar denk in het specifieke gedrag dat nodig is.
Wijs naar de eindbestemming. Verandering is makkelijker als je weet waar je heen gaat en waarom het de moeite waard is.

Motiveer de Olifant
Wat luiheid lijkt, is vaak oververmoeidheid. De Berijder kan niet lang op pure kracht de richting bepalen. Het is van belang dat je de emotionele kant van mensen erbij betrekt. Zorg dat hun Olifant in beweging komt en meewerkt.
Vind het gevoel. Iets weten is niet genoeg om verandering te veroorzaken. Laat de mensen iets voelen. Doe een beroep op identiteit. Breek de verandering in zulke kleine stukjes dat de Olifant er niet langer bang voor is.

Effen het Pad
Wat een persoonlijk probleem lijkt is vaak een situatieprobleem. Als je het Pad effent, maak je de verandering waarschijnlijker, ongeacht wat er met de Olifant en Berijder aan de hand is.
Je effent het Pad door de omgeving aan te passen. Als een situatie verandert, verandert het gedrag.
Cultiveer daarnaast gewoontes. Als gedrag een gewoonte is, belast het de Berijder niet. Zoek naar manieren om gewoontes aan te moedigen.
Mobiliseer de troepen. Grdrag is besmettelijk. Help het te verspreiden.

Een lange reis begint bij een enkele stap, maar een enkele stap garandeert nog geen lange reis. Hoe zorg je dat je blijft voortstappen?
Het eerste wat je moet doen is die eerste stap erkennen en vieren. Iets wat je gedaan hebt, heeft gewerkt. Je hebt de Berijder aangestuurd, je hebt de Olifant gemotiveerd of je hebt het Pad geëffend. Je komt in beweging. Als je beweging opmerkt, versterk die. Beloon elke stap in de richting van de eindbestemming.

Hoe verander jij?
Wat kun je doen, en hoe kun jij jezelf belonen, voor een stap in de richting van jouw bestemming?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s