Ben jij een multipotentialist?

Wat wil je later worden als je groot bent? Een vraag die je het gevoel kunt geven dat je moet kiezen voor die ene baan, die ene passie, of dat ene doel. Niets is minder waar.

In haar boek ‘Hoe word je alles? Voor mensen die (nog steeds) niet weten wat ze willen worden’ (2018), uitgegeven door Kosmos Uitgevers helpt Emilie Wapnick je om al je passies en talenten in jouw voordeel te benutten, ongeacht je leeftijd en je huidige carrière.

De mythe van die ene ware roeping
Via sociale prikkels en aangeleerd gedrag gaan we geloven in de romantische beeld van die Ene Ware Roeping: het idee dat we allemaal één enkel groots ding hebben, waaraan we ons leven moeten wijden: Ons Lot.
Niets is minder waar. Waar specialisten uitblinken in één enkel domein, smelten multipotentialisten domeinen samen en werken in de overlap. Dat geeft hen een diep inzicht in de relaties tussen die domeinen.

Hoe word je een multipotentialist?
Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Onderzoek wijst uit dat multipotentialisten die zich gelukkig en in goede doen voelden, een aantal zaken deelden. Ze hadden een leven opgebouwd dat hen voorzag van: geld, zingeving en variatie. En wel in een dosering die hen paste.
We hebben geld nodig voor eten en onderdak. Gebrek aan geld triggert een biologische reactie zoals ‘vechten of vluchten’ ongeacht of er echt direct gevaar dreigt. Geld is maar één ingrediënt voor een gelukkig leven.
Multipotentialisten zijn pas gelukkig als ze het gevoel hebben dat hun leven zin heeft. Er zijn geen vaste regels voor wat zinvol is, meestal voelen we dit zelf aan.
Variatie is een vereiste voor multipotentialisten. De benodigde hoeveelheid variatie is voor iedereen anders.

 

Er is niet slechts één ideale carrière voor multpotentialisten. Hieronder volgen vier modellen die Wapnick onderscheidt:

Het smeltkroesmodel
Het betreft hier een veelzijdige baan of onderneming waarin je allerlei rollen kunt vervullen en kunt switchen tussen verschillende domeinen in je werk.

Het schuinestreepmodel
In dit model jeb je twee of meer parttime banen en/of ondernemingen waar je regelmatig tussen switcht. Je bent … /….. / …. .

Het Einsteinmodel
In dit model heb je een fulltimebaan of bedrijf om inkomen te genereren, maar genoeg tijd en energie over om daarnaast je andere passies te volgen.

Het Feniksmodel
In dit laatste model werk je een aantal maanden of jaren binnen een enkel domein en stap je over en start je een nieuwe carrière in een andere bedrijfstak.

Struikel niet over struikelblokken
Gebrek aan productiviteit en onzekerheid zijn de grootste struikelbloken voor de multipotentialist.
Prioriteren, focus, en goede planning helpen.
Verder is het belangrijk om inspanning en ontspanning in balans te houden om productief te kunnen blijven.
Geloof tenslotte in je recht om te zijn wie je bent.

 

Ben jij een multipotentialist?

 


..
.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s