Wat je moet weten van iemand waar je niets van weet!

Vaak slaan we de plank mis in ons contact met mensen die we nog niet kennen.
Een goed bedoelde opmerking wordt verkeerd opgevat. Gedrag wordt anders gezien dan bedoeld is.
Waarom is het zo moeilijk om de werkelijke beweegredenen van mensen te peilen?
Om de ware motieven van de ander goed te kunnen zien?

In zijn boek ‘Talking to Strangers: What We Should Know about the People We Don’t Know’ (2019), uitgegeven door Penguin Books, biedt Malcolm Gladwell ons handvatten om ons eerste contact met mensen die we niet kennen succesvoller te laten verlopen.

Gladwell start zijn boek met een verhaal van een vrouw die in een Amerikaanse staat wordt aangehouden vanwege het géén richting aangeven terwijl zij van rijbaan wisselt.
In een kort tijdsbestek escaleert dit contact, beland ze ten onrechte in een cel en neemt daardoor een noodlottige beslissing.

Aanvankelijk krijg je als lezer het idee dat de betrokken agent gewoon ongeschikt was voor zijn vak. Al snel blijkt dat deze conclusie veel te simpel is.
Kennis over de manier waarop de agent is opgeleid, de manier waarop we gewend zijn conclusies te trekken over wat ‘goed’ en ‘fout’ is, en de manier waarop we hier betekenis aan geven biedt inzicht in hoe deze situatie zo kon ontstaan en zo snel kon escaleren.

Dit is één van de verhalen waarin Gladwell laat zien hoe aannames over de ander en over de situatie waar de ander zich in bevindt ons contact beïnvloeden en richting geven.
Als we de ander bijvoorbeeld bij voorbaat niet vertrouwen is de kans groot dat we inderdaad aanwijzingen vinden die dit beeld versterken.
Als we er echter van uit gaan dat de ander wél te vertrouwen is, zal onze aandacht getrokken worden naar zaken die dít beeld versterken.
Het laatste uitgangspunt biedt vaak veel meer ruimte om elkaar écht te ontmoeten.

Gladwell pleit ervoor de ander het voordeel van de twijfel te geven en de ander altijd met respect te blijven behandelen.
Door ons bewuster te worden van onze aannames kunnen we deze leren toetsen en kunnen we ruimte maken voor een échte ontmoeting.

 

Lukt het jou de ander écht te ontmoeten?
Wat weet jij van de ander?

 


..
.

 

 

Een gedachte over “Wat je moet weten van iemand waar je niets van weet!

  1. Zoals het thema van het eurovisiesongfestival Open up is, denk ik dat je gewoon open stellen dat de kunst is om contact te maken. Je hoeft niets van de ander te weten of te willen weten, het gaat om een open houding. Een echte open houding. Meer niet. Toch is het een kunst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s