Open nieuwe deuren door vrijer te denken

In hun boek ‘Think like a freak: Dwarsdenkers bereiken meer’ (2014), uitgegeven door De Bezige Bij, proberen Steven D. Levitt en Stephen J. Dubner hun eigen leven en dat van ons te verlichten door anders, beter en vooral vrijer te denken.

Denk vrijer door te leren hoe prikkels werken en wat hun effect is. Te denken als een kind en waar nodig op te geven.

Hoe prikkels werken en wat hun effect is
Geld is één van de prikkels die gedrag van mensen beïnvloedt: de prijs van een product, loon, een bonus die in het vooruitzicht wordt gesteld.
Inzicht in de prikkels waaraan alle spelers in een bepaalde situatie onderhevig zijn, is een fundamenteke stap bij het oplossen van elk probleem. Verschillende soorten prikkels: financiële, sociale, ethische, juridische en andere, duwen mensen allerlei kanten op. Bij de een werken ze heftiger dan bij de andere. Een prikkel die in de ene situatie perfect werkt, kan in de andere situatie volledig verkeerd uitpakken.
Als je vrijer wilt denken moet je leren hoe prikkels werken en wat hun effecten zijn.

Denk als een kind
Door vooropgezette opvattingen negeren we series mogelijke oplossingen, gewoon omdat ze te onwaarschijnlijk lijken of ons tegen de borst stuiten.
Kinderen zijn niet bang hun wildste ideeën met ons te delen. Als het aankomt  op het genereren van ideeën, is vrijheid blijheid de beste aanpak.
Bedenk je iets wat vreselijk uit zou pakken? Geen probleem, als je daar dan ook maar niets mee doet.
Wanneer het gaat om het oplossen van problemen, kan het de moeite waard zijn het kind in jezelf een kans te geven.
Het begint daarbij allemaal met klein denken.
Grote problemen bestaan doorgaans uit een dichte kluwen van met elkaar verknoopte kleine problemen, volgestouwd met verkeerde prikkels.
Je komt verder door een klein probleem op te lossen dan in het wilde weg op het grote in te hakken.

Leer waar nodig op te geven
Wat maakt met iets stoppen zo moeilijk?
Er zijn drie factoren die dit problematisch maken: We hebben vaak gehoord dat ergens mee stoppen gelijkstaat aan falen. Dat is geen prettig vooruitzicht.
Verder is het verleidelijk om te denken dat als je eenmaal ergens fors in hebt geïnvesteerd het verspilling van moeite is als je er dan een punt achter zet.
Als laatste weerhoudt het mensen te stoppen omdat ze de neiging hebben zich te richten op de concrete kosten en te weinig aandacht schenken aan alternatieve kosten. Alternatieve kosten zijn de zaken waarin je niet kunt investeren omdat je doet wat je nu doet.
Word geen slaaf van je eigen vooroordelen.
Je middelen zijn niet onbeperkt, en je kunt het probleem dat zich morgen voordoet niet oplossen als je niet bereid bent de misser van vandaag overboord te zetten.

 

Lukt het jou nieuwe deuren te openen
door vrijer te denken?

 


..
.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s