Raak niet gevangen in het doel!

In zijn boek ‘How to be a Capitalist Without any Capital: The Four Rules You must Break to Get Rich’ (2019), uitgegeven door Hodder & Stoughton Ltd, daagt Nathan Latka ons uit, te breken met vier gouden regels: Focus op één vaardigheid, wees uniek, focus op één doel, wees aantrekkelijk voor iedereen.

Hij beschrijft hoe je gevangen raakt in de doelen die je jezelf stelt, en biedt een alternatief om ze te bereiken door ze los te laten en je te richten op systemen.

Latka haalt de fabel van de gans met de gouden eieren aan om zijn visie te verduidelijken.

De gans met de gouden eieren
Een van de fabels van de Griekse dichter Aesopus gaat over de gans met de gouden eieren:
Een boer vindt op een dag een gouden ei in het nest van zijn gans. Tot zijn grote vreugde doet hij de volgende dag dezelfde ontdekking. De gans blijft gouden eieren leggen en de boer wordt rijker en rijker. Maar niet alleen zijn rijkdom wordt groter, ook zijn hebzucht en ongeduld groeien.
Uiteindelijk lukt het de boer niet meer de volgende dag af te wachten. Hij besluit de gans te slachten om de eieren er allemaal tegelijk uit te halen. Maar als hij het arme dier opensnijdt is er geen gouden ei te bespeuren. En daarmee verliest hij zowel de gans als de belofte van zijn gouden eieren.

Wat leert deze fabel ons?

Focus op het doel of aandacht voor het systeem?
Latka maakt onderscheidt tussen mensen die geobsedeerd raken door gouden eieren, en mensen die zich volledig richten op de gezondheid en het welbevinden van de gans.
De eieren staan hierbij voor het doel en de gans voor het systeem waarmee het doel wordt behaald.
Blijven focussen op een doel werkt uiteindelijk belemmerend. Je raakt erin gevangen.
Een doel helpt je om een systeem te ontwerpen. Laat daarna het doel zo snel mogelijk weer los om je volledig te kunnen richten op het verfijnen van het systeem. Dit systeem zorgt uiteindelijk voor de resultaten.

Ontwerp van een systeem
Hoe ontwerp je een systeem dat je dichter bij jouw doelen brengt? Het begint met oog hebben voor de details: Wat doe je nu precies? Breng in kaart waar je jouw tijd in investeert.
Bouw daarna een systeem voor de dingen waar je de meeste tijd aan besteedt.
Analyseer daarvoor de stappen die je doorloopt bij de dingen die je doet: Wat zijn deze stappen? Kan dit efficienter? Kun je dit automatiseren?
Als je weet wat je doet en hoe je het doet, kun je de benodigde acties plannen. Maak hier tijd voor in jouw agenda en zorg daarbij voor continuïteit.
Wanneer ga je wat, met wie, waar doen?
Door het ontwerpen van een systeem vergroot je de kansen om de doelen die voor jou belangrijk zijn ook daadwerkelijk te halen.

Latka heeft mij inzicht gegeven in de samenhang tussen een doel en het systeem dat het bewegen in de richting van het doel mogelijk maakt.
Ik werd verrast door het besef hoe je gevangen kunt raken in de doelen die je stelt.
Hij heeft me handvatten geboden om verder aan de slag te gaan met het bouwen aan wat voor mij belangrijk is door mijn gewoonten onder de loep te nemen en deze waar nodig aan te passen.
Ik heb tenslotte geleerd de eieren zoveel mogelijk te vergeten en mijn aandacht te richten op de conditie van de gans.

 

Richt jij je op de gouden eieren, of op de gezondheid en het welzijn van de gans?
Welk systeem helpt jou bij het behalen van jouw doelen?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s