Het geheim van wereldklasse

Wat is het geheim van wereldklasse? Waarom zijn sommige mensen zo goed in wat ze doen?

In zijn boek ‘De wetenschap van succes; Uitblinken kun je leren’ (2020) , uitgegeven door Uitgeverij Lannoo nv., deelt Jeroen de Flander wetenschappelijke inzichten achter topprestaties. Hij biedt tips om succesvoller te zijn in werk en leven.

Grootse prestaties worden gestuurd door drie principes.
Passie en zingeving, gericht oefenen en tenslotte volhouden zijn de drie motoren om uit te blinken.

De kracht van passie en zingeving
Uitblinkers hebben een passie voor wat ze doen. De wetenschap leert ons dat je, om echt passioneel met iets bezig te zijn, eerst een interesse moet ontwikkelen.
Na het ontdekken van een interesse, ontwikkelen we deze in een volgende fase waarna we tenslotte tot verdere verdieping komen.
Zingeving, de intentie om iets bij te dragen aan het welzijn van anderen, biedt ons daarbij psychologische voordelen en verbetert onze prestaties op de lange termijn.

Regels voor gericht oefenen
Om uit te blinken is er meer nodig dan motivatie. Door gericht te oefenen, ontwikkelen we de benodigde vaardigheden.
Het is daarbij belangrijk te beseffen dat je nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen.
Je wordt niet als uitblinker geboren, het is een groeiproces.
Gericht oefenen steunt op de vier volgende regels:
Groeperen
Het verschil tussen goede presteerders en toppers zit in de kwaliteit van de bouwstenen waarmee ze kunnen werken. Als we kennis efficiënt groeperen, kunnen we ons van anderen onderscheiden.
Bij schaken bijvoorbeeld kan een amateur lang nadenken voor hij een volgende zet doet. Een topspeler zal veel sneller het patroon herkennen en bijna automatisch reageren. De topspeler kan putten uit een veel groter aantal bouwstenen.
Herhalen
Als we weten welke bouwstenen we nodig hebben, moeten we ervoor zorgen dat we ze op elk moment kunnen aanspreken. Om een nieuwe bouwsteen in ons repertoire op te nemen, moeten we die op een slimme manier herhalen.
Oplossen
Soms boek je geen vooruitgang meer. Dan is het zaak even een pas op de plaats te maken en te onderzoeken waarom jouw groei stagneert: ontdek steeds terugkerende systemische fouten en werk ze weg.
Pionieren
Maak gebruik van ervaringen van mensen die je al voorgegaan zijn. Als er niemand meer is om je de weg te wijzen, ga dan zelf verder op pad. Vindt nieuwe unieke bouwstenen en voeg ze toe aan jouw repertoire.

Het belang van veerkracht
Om succesvol te zijn en vooruit te komen, is mislukken geen optie maar een must.
We hebben de juiste mentaliteit nodig om met die mislukkingen om te gaan.
Veerkrachtige mensen weten dat mislukking geen eindpunt is. Ze schamen zich niet als ze falen. Ze leren van hun mislukking en gebruiken die kennis om weer een stap vooruit te zetten.
Veerkrachtige mensen voelen stress, twijfelen, en hebben geleerd zich daar niet door te laten overweldigen.
Veerkracht is niet genetisch bepaald. We kunnen allemaal ons doorzettingsvermogen verbeteren. Dit doen we door er echt in te geloven dat onze inspanningen in de toekomst vruchten af zullen werpen.
Verder is het belangrijk ons verleden opnieuw te kaderen door helpende verklaringen te vinden voor wat er op ons pad kwam. We kunnen leren tegenslag als tijdelijk en oplosbaar te leren zien.
Tenslotte kunnen we leren onze energiebronnen aan te boren. Één van die bronnen noemen we flow. Het is een mentale toestand waarbij er een evenwicht is tussen onze vaardigheden en de uitdaging. Als we veel oefenen, moeten we veel flow-activiteiten doen om de energie die door het oefenen verloren gaat weer aan te vullen.

Als we bereid zijn aan de slag te gaan met de inzichten die de wetenschap ons aanreikt, zullen we onszelf veel beter kunnen ontplooien.

 

Ik ben heel enthousiast over de inzichten van Jeroen de Flander. Ontplooing wordt zo bereikbaarder voor iedereen.

 

Wat helpt jou om je verder te ontplooien?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s