De impact van nieuws op ons brein

Ons brein reageert buitengewoon sterk op zichtbare, opzienbarende, schokkende, schandalige, persoonsgerichte, polariserende, snel wisselende, kleurrijke prikkels.
We reageren veel minder sterk op abstracte voor verschillende uitleg vatbare, ingewikkelde, zich langzaam ontwikkelende, samengestelde en uitleg behoevende informatie.
Producenten van nieuws maken hier dankbaar gebruik van.

In zijn boek ‘Het nieuwsdieet: omgaan met de overload aan informatie’ (2020), uitgegeven door het Spectrum bv. laat Rolf Dobelli zien hoe je helderder denkt, tot waardevollere inzichten komt, betere beslissingen neemt en meer tijd overhoudt, als het je lukt minder nieuws tot je te nemen.

Nieuws is in veel gevallen tijdverspilling. Het consumeren van nieuws kost je tijd. Daarna heb je tijd nodig om je opnieuw te focussen. Tenslotte beïnvloedt nieuws je aandacht nog lang nadat je het geconsumeerd hebt. Verhalen en beelden kunnen na consumptie nog lang door je hoofd spoken.

Nieuws biedt verder volop mogelijkheden om onze aannames over de wereld te bevestigen. Er is altijd wel nieuws te vinden dat onze vooroordelen versterkt.

Actualiteit overschaduwt daarnaast inzicht. Door nieuws te consumeren koesteren we de illusie dat we de wereld begrijpen. Deze illusie leidt tot zelfoverschatting.

Nieuws maakt ons passief. Op het meeste nieuws dat we horen en zien hebben we geen invloed. Dit versterkt gevoelens van machteloosheid.

Als je nieuws consumeert verander je geleidelijk de fysieke structuur van je brein. Je traint de hersenstructuren die gericht zijn op vluchtig doornemen van kleine brokken informatie. Tegelijkertijd laat je de schakelcentra verkommeren die in lange teksten en in nadenken gespecialiseerd zijn.

Een nieuwsdieet helpt je om je weer écht te kunnen verdiepen in complexe informatie die meer aandacht vergt.

Rolf Dobelli heeft me aan het denken gezet over de manier waarop ik met nieuws omga. Na het lezen van zijn boek ben ik anders naar nieuws gaan kijken en ben ook ik van start gegaan met een nieuwsdieet.
Dit dieet helpt me om minder bevoordeeld naar de wereld te kijken en biedt me ruimte om me vrijer te voelen en te handelen.

 

 

Wat is de impact van nieuws op jouw brein?
Ben jij toe aan een nieuwsdieet?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s