Reset je mindset

 

Naast gezond eten en voldoende bewegen is onze mindset de derde pilaar voor geluk en gezondheid. Door meer te focussen op wat goed gaat, op kracht en op wat je wél wilt, krijg je meer kansen en mogelijkheden op alle terreinen in je leven.

In zijn boek ‘Reset je mindset, over de belangrijkste en minst gestelde vraag: ‘Wat gaat er goed?”(2019), uitgegeven door het Spectrum bv., laat Daan Jensen zien hoe krachtig een positieve mindset is, en hoe je je deze mindset eigen kunt maken.

Mindset
Je mindset gaat over je manier van kijken en wat dit doet met je denken, voelen en doen. Het gaat er niet om wát je ziet maar welke betekenis je eraan geeft.
De manier waarop je naar jezelf, anderen en de wereld om je heen kijkt, kan je verzwakken of sterker maken.

Ons brein
Lange tijd werd gedacht dat er aan onze hersenen en hun structuur na onze jeugdjaren niet veel meer veranderd kon worden. Dit klopt niet. Ons brein heeft het vermogen levenslang te blijven veranderen. Elke keer dat we onze aandacht ergens op richten, zetten we verandering in gang. Als je anders gaat kijken, denken en doen, of je stelt je aan een andere omgeving bloot, dat past je brein zich hierop aan.

Ons brein heeft een grote voorkeur om in te zoomen op nieuws en situaties die ons zouden kunnen bedreigen. Negatieve beoordelingen, ervaringen en gebeurtenissen werken als een magneet op onze aandacht.
We zijn gemotiveerder om (mogelijk) verlies te voorkomen, dan dat we gaan voor eventuele winst.
Tenslotte geloven we dat als iets niet fout gaat, dat dit betekent dat het goed gaat.
Hoewel deze mindset heeft ons geholpen te overleven, willen we méér dan dat.
Onze aandacht speelt hierbij een sleutelrol.

Aandacht
Aandacht is hét instrument om te werken aan je mentale kracht.
Het trainen van je aandacht verschilt niet van het trainen van een spier. Hoe vaker je op zoek gaat naar nieuwe betekenissen, naar een andere focus, hoe sterker je erin wordt.
Training begint met bewust worden van de manier waarop je kijkt. waar richt jij je aandacht op? Zit je vast of kun je je aandacht bewegen. Herken je de neiging vooral op dreiging en gevaar te focussen? Zodra je je bewust wordt van je manier van kijken, kun je die veranderen.

Een positieve mindset
Ieder mens heeft sterke en zwakke punten. De meeste mensen proberen hun zwakke punten te repareren.
Het aanpakken van zwakte hoort thuis in een verbeterproces.
Om echt het beste uit jezelf te halen kun je het best je energie, tijd en aandacht steken in de dingen waar je goed in bent.

Door bewust te werken aan je mindset, kun je positiever in het leven komen te staan. Dit komt jouw leven en dat van andere ten goede.
Werken aan een positieve mindset betekent niet dat de minder leuke kanten van het leven er niet toe doen. Het betekent ook niet dat je overal de beste in moet worden.
Het betekent dat iedereen kan groeien.

 

Ben jij toe aan een mindset reset?

 

 


..
.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s